Πλέον, σε εξέλιξη είναι η διαδικασία ελέγχου της δήλωσης πόθεν έσχες του πρώτου επιλαχόντα στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών Ιβάν Σαββίδη,  αμέσως μετά την απόρριψη του αιτήματος του Ιωάννη- Βλαδίμηρου Καλογρίτσα να του δοθεί προθεσμία 48 ωρών για την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος που είχε προσφέρει.
 
Ο έλεγχος αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός πέντε ημερών, ενώ εντός 15 ημερών θα πρέπει να καταβάλει την πρώτη δόση του τιμήματος για την τηλεοπτική άδεια, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. 
 

Ποιοι πλήρωσαν την πρώτη δόση

 
Στο μεταξύ, στο «ταμείο» προσήλθε και ο τρίτος εκ των τεσσάρων υπερθεματιστών για τις τηλεοπτικές άδειες, Θοδωρής Κυριακού. Ο επικεφαλής του Antenna κατέβαλε στις 11.00 το ποσό των 25 εκατ. ευρώ για την α’ δόση της άδειάς του.
 
Ανακοίνωση σχετικά με την καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος από τους υπερθεματιστές για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, εξέδωσε η γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
 
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, στη γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κατατέθηκαν από την Παρασκευή 23-9-2016 έως και σήμερα τα διπλότυπα είσπραξης από τις αρμόδιες ΔΟΥ, των ακόλουθων εταιρειών:
 
  1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ), ποσού 14.533.333,34 €
  2. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.), ποσού 24.633.333,34 €
  3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ποσού 25.300.000 €
Σε ό,τι αφορά την εταιρεία «ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Τ.Π.Κ μ.α.ε)», αναφέρεται πως δεν κατέβαλε την πρώτη δόση του τιμήματος.
 
Μετά την εξέλιξη αυτή, εκδόθηκε η απόφαση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με αρ. πρωτ. 259/26-9-2016 με την οποία κηρύχθηκε έκπτωτος ο οριστικός υπερθεματιστής «ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Τ.Π.Κ μ.α.ε)».
 
Συνεπώς, καθίσταται προσωρινός υπερθεματιστής ο πρώτος πλειοδότης στον πίνακα κατάταξης επιλαχόντων, ήτοι η εταιρεία «DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED».
 
Εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς ο έλεγχος επάρκειας των οικονομικών της μέσων, θα καταστεί τότε, οριστικός υπερθεματιστής και θα κληθεί εντός 15 ημερών από την ανακήρυξη, να καταβάλει την πρώτη δόση του τιμήματος των 61.500.000 ευρώ.
 

«Στον αέρα» ο διαγωνισμός, λένε νομικοί κύκλοι

 
Ωστόσο, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο διαγωνισμός βρίσκεται στον αέρα μιας και αμφισβητείται ότι ο πρώτος επιλαχών του διαγωνισμού είναι ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης. 
 
Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, τίθεται μια σειρά ζητημάτων: 
 
  • Ποιο θα είναι το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει πλέον για την πρώην άδεια Καλογρίτσα ο επιλαχών; 
  • Η δεύτερη άδεια ανήκει στον επιλαχόντα της γενικής σειράς επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη ή στον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος προσέφερε για τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας 46,2 εκατ. ευρώ; 
  • Η παρουσία Μαρινάκη στη διεκδίκηση της τρίτης και της τέταρτης άδειας αλλάζει τα δεδομένα, καθότι την τρίτη άδεια τη διεκδίκησε με τον Θοδωρή Κυριακού με 63,8 εκατ. ευρώ και πήρε τελικά την τέταρτη άδεια έναντι του ποσού των 73,9 εκατ. ευρώ. 

«Έωλη η νομική αμφισβήτηση» του διαγωνισμού

 
«Όνειρα θερινής νυκτός», χαρακτηρίζουν νομικοί κύκλοι του υπουργού Επικρατείας, τις απόψεις που αναπαράγονται τις τελευταίες ώρες και αμφισβητούν την εγκυρότητα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ σημειώνουν ότι τα θέματα αυτά «έχουν προβλεφθεί ξεκάθαρα από το νόμο και την προκήρυξη».
 
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν, «ότι σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει το κύρος του διαγωνισμού, ούτε τη συνέχιση και ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης, η απόσυρση του οριστικού υπερθεματιστή «Ι.Β. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΜΑΕ», πριν την εκπνοή της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης του τιμήματος. Το ίδιο, άλλωστε, ισχύει και σε τυχόν αντίστοιχη περίπτωση αποχώρησης οποιουδήποτε άλλου εκ των τεσσάρων υπερθεματιστών».
 
Προσθέτουν επίσης, ότι «ο σχετικός νόμος (4339/2015, άρθρ. 13 παρ. 3) και η προκήρυξη (1/2016, παρ. 8.4) έχουν προβλέψει και τέτοια εξέλιξη. Για το λόγο αυτό, θέσπισαν συγκεκριμένες διατάξεις αντιμετώπισης ενδεχόμενης – ρητής ή de facto – παραίτησης οριστικού υπερθεματιστή (και, άρα, μη πληρωμής της πρώτης δόσης του τιμήματος εντός της νόμιμης προθεσμίας), προκειμένου να διασφαλίζεται πλήρως το δημόσιο συμφέρον.
 
Σε αυτή την περίπτωση, ο οριστικός υπερθεματιστής που αποσύρεται κηρύσσεται έκπτωτος και καταπίπτει η εγγυητική επιστολή συμμετοχής του στο διαγωνισμό (ύψους 3 εκατ. ευρώ), με σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Τη θέση του καταλαμβάνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης, σύμφωνα με τον ενιαίο πίνακα κατάταξης επιλαχόντων που έχει προκύψει από τη δημοπρασία.
 
Αυτά προβλέπονται ξεκάθαρα από το νόμο και την προκήρυξη. Για τα υπόλοιπα, έχουν κάθε δικαίωμα να ονειρεύονται όσοι επιθυμούν διακαώς να διατηρηθεί το παλιό καθεστώς της διαπλοκής. Απλά, είναι καλό, για τους ίδιους, κάποια στιγμή να ξυπνήσουν» καταλήγουν οι προσκείμενοι στον υπουργό Επικρατείας, νομικοί κύκλοι.
 

Αναμένοντας το ΣτΕ

 
Την ίδια ώρα, ο Alpha προχωρά σε νέες καταγγελίες όσον αφορά τον διαγωνισμό. Ο νομικός εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού καταγγέλλει ότι το μοναδικό δωμάτιο του οποίου η είσοδος δεν καταγραφόταν καθαρά από κάμερα ήταν αυτό του κ. Καλογρίτσα. 
 
Όλα αυτά αναμένεται να εξεταστούν τις επόμενες ώρες και να ληφθούν αποφάσεις είτε με την υιοθέτηση των ενστάσεων είτε με την απόρριψή τους. 
 
Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο και θα κρίνει τη Συνταγματικότητα ή μη του διαγωνισμού. Υπενθυμίζεται πως στις 30 Σεπτεμβρίου οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί καλούνται να αποφανθούν σχετικά με την συνταγματικότητα ή μη του συνταγματικού πλαισίου για τις τηλεοπτικές άδειες.