Αθήνα 28/9/2016

Το ThePressProject δεν είναι ένας μικρός εθελοντικός οργανισμός. Απασχολεί συνολικά 20 άτομα, έχει γραφεία, studio ραδιοφώνου και τηλεόρασης, δικό του δίκτυο server για να αντέχει τους πάνω από 1.2 εκατ. επισκέπτες κάθε μήνα. Το TPP δεν πήρε τα λεφτά του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Coca Cola, παρόλο που του προσφέρθηκαν σε δύσκολες στιγμές. Δεν κάνει «μπίζνες» με το κράτος και μέχρι σήμερα επιβίωνε χάριν της εταιρίας πληροφορικής BitsnBytes που ξεκίνησα το 2004. Η αγορά της πληροφορικής όμως (όπως σχεδόν κάθε αγορά στην Ελλάδα) καταρρέει και σήμερα ήρθε η ώρα να πάρετε το μέσο στα χέρια σας.

Το ThePressProject είναι το μεγαλύτερο εναλλακτικό ΜΜΕ της χώρα μας (εμάς δεν μας πειράζει να μας  λένε εναλλακτικούς – και εμείς τους άλλους συστημικούς τους λέμε). Είναι επίσης το πλέον επιτυχημένο όσον αφορά το crowdfunding. Δεν είναι όμως ακόμα το 1o εντελώς ανεξάρτητο ΜΜΕ και αυτό μπορεί να λυθεί ακόμα και σήμερα. Το TPP χρειάζεται μόλις 3.000 συνεπή μέλη για την συνδρομή των 5€ για να αντιπαρατεθεί στα εκατοντάδες εκατομμύρια των ολιγαρχών, χωρίς να φοβάται τίποτα. Θέλει ανθρώπους να πιστέψουν στο FUND2000 και να συμμετάσχουν στο μεγαλύτερο δημοσιογραφικό βήμα ανάπτυξης που κάναμε ποτέ. Θέλει δηλαδή λίγες χιλιάδες συμπολίτες μας από τους 197.451 που πέρασαν χθες από τη σελίδα μας. Από τους 70.000 που αγόρασαν σήμερα εφημερίδες. Από τους 400.000 που θα αγοράσουν αυτή την Κυριακή μια εφημερίδα.

Χρειάζονται ίσως μόνο 1000 εργαζόμενοι της ΕΡΤ, αφού για να καλυφθούν τα έξοδα του server και να κρατηθεί ανοιχτή το 2013, οι συνάδελφοί τους στο TPP προσέφεραν από μια μισθοδοσία. Ίσως μόνο 1000 από την ΕΡΤ με μια συνδρομή των 10-15 ευρώ το μήνα να μπορούσαν με τη σειρά τους να κρατήσουν ανοιχτό ένα πνεύμονα δημοσιογραφίας.

Είναι αδιανόητο το διαδίκτυο να θεωρείται τσάμπα από έξυπνους ανθρώπους. Από αυτούς που καταλαβαίνουν ότι κάποιος πρέπει να δημιουργήσει το περιεχόμενο που μετά θα σχολιάσεις στο κοινωνικό σου δίκτυο. Πως αν εκλείψει το TPP δεν θα είναι απλά… Σάββατο. Από το TPP μάθατε ότι ο ΣΚΑΪ δεν πλήρωνε τα χαράτσια του. Μέσω του TPP βλέπατε την ΕΡΤ και ΕΡΤ3 όταν ο Σαμαράς έστειλε ανθρώπους στα βουνά Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Τα ρεπορτάζ του TPP οδήγησαν στην εισαγγελική δίωξη και την καθαίρεση της μέχρι τότε “Τσαρίνας” του ΥΠΟΙΚ, Κατερίνας Σαββαΐδου. Το TPP είναι το πρώτο μέσο που έφερε την επαγγελματική τηλεοπτική παραγωγή στο διαδίκτυο με το πολιτικό talk show Εντός/Εκτός και την σατιρική εκπομπή ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ.

Όλα τούτα χρειάζονται χρήματα, όχι λίγα χρήματα. Είμαστε ευέλικτοι και παράγουμε ποιοτικό περιεχόμενο στις τιμές που τα διεθνή ΜΜΕ ξοδεύουν κάθε μέρα για τα ξενοδοχεία των ανταποκριτών τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι γίνεται εκμετάλλευση εργαζομένων. Στο TPP έχουμε 6ωρες βάρδιες και πενθήμερη εργασία. Έχουμε όμως και καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας.

Όταν πριν από 15 μέρες ξεκινήσαμε τη νέα σεζόν είπα στα παιδιά ότι αυτή θα είναι και η τελευταία δική μου προσπάθεια. Θα βάλω ό,τι έχω και δεν έχω προκειμένου να σας πείσουμε με την δουλειά μας και να σας δείξουμε τι θα θέλαμε να κάνουμε. Δεν έχουμε άλλο τρόπο διαφήμισης άλλωστε. Αν αυτή τη φορά δεν τα καταφέρω, το TPP θα πρέπει να κάνει υποχρεωτικά ένα βήμα συρρίκνωσης, προκειμένου να καλυφθεί η οικονομική τρύπα. Γιατί όσο το TPP βρίσκεται «στη δική μου βάρδια» δεν θα ψάξει να βρει βρώμικα χρήματα.

Έπειτα από 15 ημέρες όμως ξέρω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ήδη οι εγγραφές στο FUND2000 έχουν αποφέρει πάνω από 7.000€ και καθημερινά υποδεχόμαστε νέα μέλη, παρόλο που δεν έχουμε ακόμα ολοκληρώσει καν το νέο μας σύστημα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μην αμελήσετε αυτή τη φορά τη δράση σας. Μην πείτε “δεν θα πάθουν τίποτα αν περιμένουν για λίγα ευρώ, λίγες ημέρες”.

Το TPP μπορεί να γίνει άμεσα το πρώτο πραγματικά ανεξάρτητο ΜΜΕ που θα βασίζεται στους πολίτες και θα δημοσιογραφεί υπέρ αυτών. Μη χάσεις την ευκαιρία να γίνεις μέρος αυτής της υπέροχης ιστορίας.

Κώστας Εφήμερος

Υ.Γ. Αν θέλεις να διαβάσεις το ιδεολογικό πλαίσιο βάσει του οποίου λειτουργεί το ThePressProject και περισσότερες πληροφορίες για το εγχείρημα υπάρχει το κείμενο «το τι και το πώς». Χρειάζεται όμως χρόνο και συγκέντρωση.

Υ.Γ.2. Στο TPP δεν έχουμε χρήματα για διαφήμιση και προώθηση στα κοινωνικά δίκτυα. Το like, το RT και το share σου έχει ιδιαίτερη αξία για αυτή την προσπάθεια. Μη το τσιγκουνευτείς.