Σε αυτή την περίπτωση, το ελληνικό πρόγραμμα πιθανώς να οδηγηθεί σε εκτροχιασμό, ωστόσο κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και προσπαθούν να καθησυχάσουν ότι όλα θα κινηθούν με τον «προβλεπόμενο» τρόπο. Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης που επικαλείται το Bloomberg, υποστηρίζει ότι η Αθήνα δεν θα έχει πρόβλημα ρευστότητας τουλάχιστον τον Οκτώβριο, ακόμη και εάν δεν λάβει την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

«Πονοκέφαλος» για το Βερολίνο

Λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί μετά το 2018, το ΔΝΤ δείχνει ξεκάθαρα τις προθέσεις του να μη συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας όσο το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Με τις μέχρι τώρα εξελίξεις, το Ταμείο περιμένει την Γερμανία να προχωρήσει σε εκλογές έτσι ώστε να αποφασίσει ποια στάση θα τηρήσει για το ελληνικό χρέος. Παράλληλα, ασκεί πιέσεις στο Βερολίνο, αφού η έγκριση του τρίτου προγράμματος από τη γερμανική βουλή είχε ως απαραίτητη προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, αφού ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, βρίσκεται στο επίκεντρο επιθέσεων από βουλευτές της γερμανικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, αφού είχε δεσμευτεί ότι το βάρος για τους Γερμανούς φορολογουμένους θα ήταν μικρότερο, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.