Αναλυτικά, εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων δόθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προς την Αστυνομία τη Δευτέρα, μετά τη χρήση δακρυγόνων στη συγκέντρωση συνταξιούχων στο κέντρο της Αθήνας.

Παράλληλα, το υπουργείο με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την περιορισμένη χρήση χημικών» κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων στη συμβολή της λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Ηρώδου Αττικού.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου, ο Νίκος Τόσκας ζήτησε να διεξαχθεί με ταχύτατες διαδικασίες έρευνα για το περιστατικό, προκειμένου να εξακριβωθούν τα περιστατικά και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίχθηκαν τα γεγονότα, ώστε να αποδοθούν ευθύνες, όπου και αν υπάρχουν. Λίγες ώρες αργότερα διατάχθηκε από τη ΓΑΔΑ διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης


Παρέμβαση Τσίπρα

Της ανακοίνωσης προηγήθηκε τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Τόσκα. Στην επικοινωνία ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη σφοδρή ενόχλησή του για τη ρίψη χημικών σε συνταξιούχους και ζήτησε να μην επαναληφθεί ανάλογο σκηνικό.

Νωρίτερα, με γκλομπς και χημικά της αστυνομίας, είχαν «υποδεχθεί» οι δυνάμεις καταστολής συνταξιούχους που ζήτησαν να συναντήσουν τον πρωθυπουργό.

Όταν η πορεία έφτασε στη συμβολή της λεωφόρου Β. Σοφίας με την οδό Ηρώδου του Αττικού, οι συνταξιούχοι ζήτησαν να αποχωρήσουν οι κλούβες της αστυνομίας.

Η αστυνομία δεν επέτρεψε την πρόσβαση έχοντας αρχικά στήσει δύο κλούβες στη διασταύρωση της Ηρώδου Αττικού με τη Βασιλίσσης Σοφίας και «απάντησε» στο αίτημα με χημικά και γκλομπς για να διαλύσει τη συγκέντρωση.

 
Οι συνταξιούχοι επιχείρησαν να περάσουν προσπαθώντας ταυτόχρονα να ρίξουν, ωθώντας, τη μία κλούβα η οποία ήταν παρατεταγμένη.

Οι συνταξιούχοι παρέμειναν στο σημείο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «με ρόπαλα και ματ χτυπάτε τους εργάτες και στα αφεντικά κάνετε τις πλάτες» και «η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει». 


Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση


Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση προκάλεσε η ρίψη χημικών σε συνταξιούχους.

Σε ανακοίνωσή της, η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σημειώνει ότι «ο πρωθυπουργός της πρώτης φοράς Αριστερά, που κατάργησε το ΕΚΑΣ και τσάκισε τις επικουρικές συντάξεις, έχει μονίμως κλούβες που κλείνουν τη δίοδο προς το Μαξίμου. Όταν οι συνταξιούχοι προσπαθούν να περάσουν και απωθούνται με δακρυγόνα, δηλώνει εξοργισμένος για την αστυνομική βία. Κύριε Τσίπρα, λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε!».

Από την πλευρά του, το Γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε ένα ακόμη βήμα. Μην αντέχοντας καν να ακούει τις διαμαρτυρίες των ανθρώπων του μόχθου, “απαγόρευσε” τις διαδηλώσεις των απομάχων της ζωής έξω από το Μαξίμου με τρόπους που και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε στηλιτεύσει επανειλημμένα.
       
»Θυμίζουμε τις επισημάνσεις πρόσφατης ανακοίνωσης του τομέα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ: “Η χρήση χημικών, ειδικότερα, εναντίον ηλικιωμένων ανθρώπων όπως οι συνταξιούχοι, είναι αποτρόπαιη και δείχνει πλήρη έλλειψη συναίσθησης για τις ενδεχόμενες τραγικές συνέπειες”. Άραγε ακούει κανείς εκεί στην κυβέρνηση;» ρωτά η ΔΗΜ.ΑΡ.


«Άλλοθι αριστεροσύνης»


Με τη σειρά του, το ΚΚΕ αναφέρει ότι «μία ημέρα μετά την κυβερνητική φιέστα στην Καισαριανή, που είχε προφανή στόχο να δώσει άλλοθι “αριστεροσύνης” και να ξεπλύνει την αντιλαϊκή πολιτική, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, διατάσσοντας την επίθεση με ΜΑΤ και δακρυγόνα, σε βάρος συνταξιούχων που διαμαρτύρονταν για τις μειώσεις στις συντάξεις τους και ζητούσαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

»Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η υλοποίηση της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι-χέρι με την καταστολή και τον αυταρχισμό ενάντια στους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα που διεκδικούν τα δικαιώματά τους» υποστηρίζει το ΚΚΕ.

Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει τη βαθιά λύπη της «για την κακομεταχείριση που έκαναν τα ΜΑΤ σε αθώους συνταξιούχους, οι οποίοι υπερασπιζόντουσαν το ψωμί τους, το μπουρμπουάρ των εγγονιών τους και το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Δεν μας αρκεί η έκρηξη του κ. Τσίπρα, πρέπει να ληφθούν μέτρα να μην επαναληφθούν ποτέ τα ίδια» αναφέρει.
 

Τι διεκδικούν οι συνταξιούχοι


Συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) είχαν πραγματοποιήσει νωρίτερα οργανώσεις συνταξιούχων, οι οποίες διεκδικούν «ό,τι μας έχει αφαιρεθεί μέχρι το τέλος»

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΠΟΣΕ – ΟΑΕΕ απεύθυναν κάλεσμα «να μη λείψει κανείς» από τις κινητοποιήσεις ενάντια σε παλιές και νέες περικοπές στις συντάξεις, την Υγεία και την περίθαλψη.

 
«Οι ασφαλιστικές εισφορές δεκαετιών -τα δικά μας λεφτά- κινδυνεύουν να χαθούν. Η εξαθλίωση των συνταξιούχων βαθαίνει. Κανένας δεν δικαιολογείται να μένει απαθής ή να παραπονιέται από το καναπέ του, γι’ αυτή την κατάσταση», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

 
Οι συνταξιούχοι διεκδικούν: 
  • Απόδοση στο ακέραιο των κύριων και επικουρικών συντάξεων, του ΕΚΑΣ και των μερισμάτων
  • Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης
  • Ανακεφαλαιοποίηση των Ταμείων
  • Δημόσια – δωρεάν Υγεία, δωρεάν παροχή υπηρεσιών περίθαλψης σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με άμεση ενίσχυση των δημόσιων υποδομών και απαγόρευση της δράσης του ιδιωτικού τομέα στον κλάδο της Υγείας – Περίθαλψης
  • Επαρκή χρηματοδότηση και απόδοση των κρατήσεων για την Υγεία στον ΕΟΠΥΥ
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών, φορομπηχτικών νόμων