Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού πενταγώνου, Πίτερ Κουκ, δήλωσε ότι οι ιρακινές δυνάμεις βρίσκονται «μπροστά από το πρόγραμμα», αν και τόνισε πως χρειάζεται ακόμα υπομονή, καθώς οι μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους» προβάλουν αντίσταση.

«Όλα κυλούν βάσει του πλάνου»

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Κουκ σε δημοσιογράφους, όλα κυλούν ομαλά και μάλιστα οι ιρακινές δυνάμεις βρίσκονται μπροστά από το πρόγραμμα. «Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε για την πρώτη μέρα, οι ιρακινές δυνάμεις έχουν καταφέρει αυτά που είχαν προγραμματίσει και μάλιστα βρίσκονται και ένα βήμα μπροστά.

Ωστόσο, είναι νωρίς ακόμα και πρέπει να περιμένουμε την αντίδραση του “Ισλαμικού Κράτους”. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι Ιρακινοί έχουν τη δυνατότητα να τελειώσουν τη δουλειά. Είμαστε έτοιμοι να τους στηρίξουμε μαζί με τους υπόλοιπους συμμάχους.

Περικυκλώνεται η Μοσούλη

Οι Ιρακινοί και οι σύμμαχοι τους έχουν πλήξει σε διάφορα σημεία τους εξτρεμιστές. Ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις, σιιτικές πολιτοφυλακές, σουνιτικές ομάδες και κούρδοι πεσμεργκά προχωρούν από διαφορετικές θέσεις, ενώ με πληροφορίες από αέρος δίνουν μαχητικά των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας. Οι Κούρδοι έχουν καταλάβει πολλά χωριά γύρω από την πόλη.

Η είσοδος στην πόλη αναμένεται να επιχειρηθεί μέσα στις επόμενες μέρες, αφού θα έχει αποδυναμωθεί περαιτέρω το «Ισλαμικό Κράτος». Υπενθυμίζεται ότι ο ιρακινός στρατός και οι σύμμαχοι του αριθμούν 30.000 στρατιώτες, την ώρα που οι αντίπαλοι τους αριθμούν 4.000 – 8.000 στρατιώτες.


Ζητούμενο η ασφάλεια των πολιτών

Αν και το «Ισλαμικό Κράτος» χάνει έδαφος και η ανακατάληψη της Μοσούλης φαίνεται πως δεν θα αργήσει, η ασφάλεια των πολιτών παραμένει ζητούμενο. Σύμφωνα με τον βρετανό αξιωματούχο, Πρίτι Πατέλ, είναι σημαντικό να προστατευτούν οι πολίτες.

«Στην Μοσούλη κατοικούν περίπου ενάμιση εκατομμύρια άνθρωποι και θα πρέπει η ασφάλεια τους να είναι προτεραιότητα. Έχουν ριχτεί στην πόλη περίπου επτά εκατομμύρια φυλλάδια που ενημερώνουν τον κόσμο να εγκαταλείψει άμεσα την πόλη με τον ασφαλέστερο τρόπο, πριν η μάχη φτάσει εκεί».