«Οι συνομιλίες είναι έντονες και συνεχίζονται» ανέφερε η Επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε., Σεσίλια Μάλμστρομ. «Αν δεν πιστεύαμε ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, δεν θα συνεχίζαμε». Παραδέχτηκε επίσης ότι «στο τραπέζι είναι κάτι μεγαλύτερο από την CETA. Είναι η ικανότητα της Ε.Ε να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες».

Την προηγούμενη εβδομάδα ένα από τα κοινοβούλια του Βελγίου, στη Βαλονία διατύπωσε αντιρρήσεις για τη συμφωνία CETA. Η αντίθεση αυτή μπορεί να ακυρώσει τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η υιοθέτηση της CETA απαιτεί έγκριση από κάθε κοινοβούλιο των κρατών μελών. Η κυβέρνηση του Βελγίου υποστηρίζει τη συμφωνία και προσερχόμενος στις συζητήσεις στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Εμπορίου της χώρας, Ντιντιέ Ρέιντερς, εξέφρεσε την αισιοδοξία του ότι μπορεί αν βρεθεί λύση. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει την CETA και πρέπει να πείσουμε τη Βαλονία. Είμαι σε συνεχείς επαφές με τον πρωθυπουργό της Βαλονίας. Ελπίζω ότι θα μπορούμε να έχουμε πρόοδο στη Σύνοδο»


Σκίτσο για την άρνηση της Βαλονίας να υπογράψει τη CETA, με έμπευση από το γαλατικό χωριό του Αστερίξ

Το Βέλγιο αναμένεται να αντιμετωπίσει μεγάλη πίεση στη Σύνοδο των υπουργών Εμπορίου στο Λουξεμβούργο. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Σλαβάκου υπουργού Οικονομικών, Πίτερ Ζίγκα, που χαρακτήρισε «ακατανόητη» την στάση του Βελγίου. «Αν δε συμφωνήσουμε με τον Καναδά, τότε με ποιο συμφωνούμε» τόνισε ο Ζίγκα, αναφερόμενος στις κοινά γλωσσικά και πολιτισμικά στοιχεία Βελγίου και Καναδά.

Τι σημαίνει η υπογραφή της CETA 

(Περισσότερα εδώ)

Αυτό που τροφοδοτεί τις περισσότερες αντιδράσεις είναι τα ειδικά δικαιώματα που αποκτούν οι ξένοι επενδυτές ώστε να προσφεύγουν εναντίον νόμων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον – προσφυγές που δεν θα κρίνονται από την δικαιοσύνη της κάθε χώρας αλλά από επιτροπές διαιτησίας που είναι ραμμένες στα μέτρα των ξένων μεγαλοεπενδυτών. Για την χώρα μας αυτή η νέα τάξη πραγμάτων πιθανώς να προκαλέσει άμεσες εξελίξεις στην υπόθεση της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, αφού η Eldorado είναι Καναδική εταιρία και η νέα συνθήκη θα της δώσει επιπλέον εργαλεία για να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση.

Ομως πέρα απ αυτό, το σοκ που θα φέρει το άνοιγμα ακόμη περισσότερων τομέων της οικονομίας στον διεθνή ανταγωνισμό είναι δεδομένο ότι θα έχει πολλούς χαμένους. Διαβάστε τα ακόλουθα συμπεράσματα της έρευνας που μόλις δημοσίευσε το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης για τις επιπτώσεις της CETA και δείτε αν μέσα στους χαμένους αναγνωρίζετε χώρες με το προφίλ της Ελλάδας.

  • Η CETA θα οδηγήσει σε μετατόπιση των εμπορικών ροών στο εσωτερικό της Ε.Ε. Το εμπορικό ισοζύγιο χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία θα βελτιωθεί εις βάρος άλλων χωρών της Ε.Ε.
  • Η CETA θα οδηγήσει στην μείωση του μεριδίου της εργασίας στο εθνικό εισόδημα. Οι ανταγωνιστικές πιέσεις που θα ασκήσει η CETA σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις θα αυξήσουν το μερίδιο του εθνικού εισοδήματος που συσωρρεύεται στο κεφάλαιο και θα μειώσει αντιστοίχως το μερίδιο της εργασίας.
  • Η CETA θα οδηγήσει σε συμπίεση μισθών. Ως το 2023, οι εργαζόμενοι θα στερηθούν αυξήσεις της τάξης των 1776 ευρώ στον Καναδά και των 316 ως 1331 ευρώ στην Ε.Ε. ανάλογα με τη χώρα. (Μη βιαστείτε να πείτε ότι αυτό δεν μας αφορά γιατί εμείς ούτως ή άλλως δεν παίρνουμε αυξήσεις. Η μεγαλύτερη συμπίεση μισθών θα υπάρξει στις χώρες με τη μεγαλύτερη ανεργία).
  • Η CETA θα οδηγήσει σε καθαρή απώλεια δημοσίων εσόδων. Οι ανταγωνιστικές πιέσεις που θα ασκούν στις κυβερνήσεις οι διεθνείς επενδυτές, καθώς και οι όλο και λιγότερες δυνατότητες υποστήριξης εγχώριων επενδύσεων και εγχώριας παραγωγής θα μειώσουν τα δημόσια έσοδα. Τα ελλείμματα ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
  • Η CETA θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας. Ως το 2023, θα έχουν χαθεί 200.000 θέσεις εργασίας στην ΕΕ και 30.000 στον Καναδά. Και πάλι, οι πιο αδύναμες χώρες θα πληγούν περισσότερο.
  • Η CETA θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του ΑΕΠ. Η αύξηση της ανεργίας θα πλήξει την συνολική ζήτηση και θα οδηγήσει σε απώλειες υπηρεσιών πρόνοιας που θα φθάσουν το 1% στον Καναδά και το 0,5% στην ΕΕ.

Και αυτές είναι μόνο οι προβλεπόμενες μακροοικονομικές επιπτώσεις. Ας μην συζητήσουμε τα επακόλουθα για τους δημοκρατικούς θεσμούς, την προστασία καταναλωτών, τα εργασιακά δικαιώματα και το περιβάλλον.

Επί μεγάλο χρονικό διάστημα, η CETA επισκιαζόταν στον δημόσιο διάλογο από τηνδιαμάχη γύρω από την συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ (ΤΤΙΡ), η οποία βρίσκεται ακόμη υπο διαπραγμάτευση. Ανακοινώνοντας ότι δυσκολεύονται να βρουν κοινό έδαφος στην ΤΤΙΡ, οι Ευρωπαίοι υπερασπιστές του νέου γύρου νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης καθησυχάζουν όσους ανησυχούν- ενώ ταυτόχρονα προωθούν παρόμοιους στόχους μέσω CETA. Για την Ελλάδα, θα είναι αναμφίβολα το ιδανικό επιστέγασμα στην εποχή των μνημονίων. 


Διαμαρτυρία της Greenpeace

Για τους παραπάνω λόγους περιβαλλοντικές και ακτιβιστικές οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν ταχθεί αντίθετες στην υπογραφή της CETA. Μία από αυτές, η Greenpeace, πραγματοποιεί διαμαρτυρία έξω από το κτίριο που συζητούν οι υπουργοί Εμπορίου της Ευρώπης στο Λουξεμβούργο