Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, που επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους, οι συμμαχικές δυνάμεις κερδίζουν συνεχώς έδαφος και πλέον βρίσκονται περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από τη Μοσούλη, δύο μέρες μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι στρατιώτες του «Ισλαμικού Κράτους» έχουν εγκαταλείψει δέκα χωριά στα περίχωρα της πόλης, υπό την πίεση του ιρακινού στρατού.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν τους πολίτες ως «ανθρώπινες ασπίδες». Ο αξιωματούχος των αμερικανικών δυνάμεων, Τζεφ Ντέιβις, τόνισε ότι οι πολίτες κρατούνται στην πόλη παρά τη θέληση τους και τις εκκλήσεις των συμμάχων. Υπολογίζεται πως μέχρι τώρα βρίσκονται στην πόλη 700.000 άνθρωποι

Ο κλοιός συνεχίζει να σφίγγει γύρω από την πόλη, με τον στρατό του Ιράκ να πιέζει από τα νότια και τους Κούρδους να προελαύνουν από την ανατολή. Οι στρατιώτες του «Ισλαμικού Κράτους» συνεχίζουν να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, αλλά υποχωρούν μπροστά στην αριθμητική υπεροχή των συμμαχικών δυνάμεων.