Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Εκουαδόρ, η διακοπή της πρόσβασης στην πρεσβεία της χώρας στο Εκουαδόρ είναι προσωρινή και αφορά τις επικείμενες δημοσιεύσεις του Wikileaks που πιθανώς θα επηρεάσουν τις αμερικανικές εκλογές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της χώρας του Ισημερινού: «Το Εκουαδόρ σέβεται την αρχή της μη παρέμβασης στις διαδικτυακές υποθέσεις των άλλων κρατών και διέκοψε την πρόσβαση στο διαδίκτυο στον Assange επειδή τις πρόσφατες εβδομάδες το Wikileaks δημοσίευσε έγγραφα που επηρεάζουν την καμπάνια των ΗΠΑ».

Στο μεταξύ, σε άλλο μέρος της ανακοίνωσης, το Εκουαδόρ επιβεβαιώνει την ισχύ του ασύλου που έχει παράσχει στον Αυστραλό γράφοντας ότι αυτό δόθηκε προκειμένου να «διασφαλιστεί η ζωή του και η φυσική του ακεραιότητα μέχρι να φτάσει σε ασφαλές μέρος».

Το κλίμα πάντως μεταξύ του Assange και των ανθρώπων της πρεσβείας του Εκουαδόρ ήταν δύσκολο αρκετό καιρό τώρα. Σε πρόσφατη επίσκεψη του Κώστα Εφήμερου στην Πρεσβεία για τα εκδοτικά ζητήματα της συνεργασίας των δύο μέσων, η συνεννόηση γινόταν με γραπτά σημειώματα που διπλώνονταν και έπρεπε να διαβάζονται με προσοχή ώστε να μην μπορούν να διαβαστούν από τις κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται μέσα στο χώρο της πρεσβείας.

Η κίνηση αυτή του Εκουαδόρ έρχεται λίγους μήνες πριν τις εκλογικές μάχες που πολλοί πιστεύουν ότι θα κρίνουν το μέλλον του Assange, αφού εκτός από τις Αμερικανικές εκλογές τους επόμενους μήνες είναι προγραμματισμένες εκλογές και στον Ισημερινό με το κόμμα του Ραφαέλ Κορέα να μην είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει στην εξουσία. Ο συνδυασμός της εκλογής Κλίντον και της αντιπολίτευσης στο Εκουαδόρ θα μπορούσε να αποτελεί σημαντικά δυσμενή εξέλιξη για τον ιδρυτή του Wikileaks.

Το TPP γνωρίζει μέρος των επόμενων αποκαλύψεων του Wikileaks που αφορούν τις αμερικανικές εκλογές και για αυτό είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι οι δημοσιεύσεις πρέπει να συνεχιστούν. Τις επόμενες ημέρες ο Κώστας Εφήμερος θα επισκεφτεί εκ νέου τον Assange και θα σας κρατήσουμε ενήμερους για όλες τις εξελίξεις.