Μέχρι και μια ώρα πριν την τελική φάση της προσεδάφισης το διαστημικό όχημα του μισού τόνου βρισκόταν εντός πορείας και όλοι περίμεναν ότι θα γραφόταν ιστορία. Ωστόσο παρά την φαινομενικά τέλεια προσέγγισή του στον πλανήτη υπάρχουν φόβοι ότι το Schiaparelli αντιμετώπισε πρόβλημα στο σύστημα προσεδάφισης.

Στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων (ESOC) στο Ντάρμσταντ το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ καθώς ο χρόνος περνούσε και το Schiaparelli δεν έδινε σημεία ζωής. Κάποιες ώρες αργότερα ο βετεράνος ειδικός για τον Άρη, Paolo Ferri, ο επικεφαλής της Αποστολής στο ESOC μελετώντας τα δεδομένα που έστελνε το Schiaparelli μέχρι την τελευταία στιγμή θεωρεί ότι καταστράφηκε λίγο πριν την προσεδάφιση: «Η αποστολή δεδομένων σταμάτησε σε μια συγκεκριμένη στιγμή την οποία υπολογίζουμε πριν από την στιγμή της προσεδάφισης. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν είναι καλό σημάδι».

Σύμφωνα με το πλάνο η κάθοδος υψηλής ταχύτητας θα έπρεπε να επιβραδυνθεί από τα 21.000 χιλιόμετρα ανά ώρα σε 6 λεπτά προκειμένου το σκάφος να αναπτύξει το αλεξίπτωτο του, οπότε σε συνδυασμό με τους 9 προωθητήρες να επιβραδύνει την κάθοδό του στην αραιή σκονισμένη ατμόσφαιρα του Άρη. Μετά την προσεδάφιση θα ξεκινούσε το επιστημονικό του ταξίδι το 6τροχο όχημα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής υπηρεσίας.

Τα σήματα του Shiaparelli μεταδίδονταν κανονικά και το Giant Metewave Radio Telescope που βρίσκεται στην Ινδία έδειχναν ότι η κάθοδος πήγαινε καλά μέχρι τις τελευταίες στιγμές όταν ξαφνικά χάθηκε κάθε επαφή. Για την ακρίβεια από τα δεδομένα φαίνεται ότι οι προωθητήρες επιβράδυνσης λειτούργησαν για περίπου 4 δευτερόλεπτα αντί των 30 που θα έπρεπε ενώ το Shiaparelli έχασε την επαφή του 50 δεύτερα πριν την προσεδάφιση. 

Οι μηχανικοί προσπαθούν τώρα να καταλάβουν τι συνέβη αλλά τουλάχιστον οι ελεγκτές της αποστολής παρηγορήθηκαν όταν το μητρικό σκάφος, το Trace Gas Orbiter, κατάφερε να μπει σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Άρη. Το μεγάλο αυτό διαστημόπλοιο αφού απελευθέρωσε το Schiaparelli θα συνεχίσει τα επόμενα χρόνια να μετράει τα αέρια της ατμόσφαιρας του πλανήτη αναζητώντας κυρίως μεθάνιο που θα ήταν σημείο εξωγήινης ζωής στον Άρη.

Δείτε πως θα έπρεπε να έχει προσεδαφιστεί το Schiaparelli:

Περισσότερα στοιχεία

Στο Facebook ένας από τους φίλους του ThePressProject έγραψε το παρακάτω post που περιέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες, το οποίο σας μεταφέρουμε αυτούσιο: