Η Μοσούλη είναι η τελευταία σημαντική πόλη στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, γι' αυτό και αποτελεί σημαντικό στόχο τόσο για τους Ιρακινούς, όσο και για τους Αμερικάνους. Μέχρι στιγμής, έχουν εγκαταλείψει την πόλη περί τους 900.000 πολίτες. Τους επόμενους μήνες να αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σημαντικά, με τους 1,3 εκατ. που έχουν μείνει πίσω να ετοιμάζονται να την εγκαταλείψουν επίσης.

Σύμφωνα με τον στρατηγό του ιρακινού στρατού, Silvan Barzani, οι συμμαχικές δυνάμεις θα χρειαστούν από δύο εβδομάδες έως δύο μήνες το πολύ για να διώξουν τον ISIS από την ιρακινή πόλη. Την ίδια αισιοδοξία περιγράφουν και άλλοι ηγέτες της Δύσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον συνεργαζόμενο καθηγητή πολιτικής της Μέσης Ανατολής του Πανεπιστημίου Γιορκ του Τορόντο, Sabah Alnasseri, η πραγματική μάχη θα ξεκινήσει αμέσως μετά την εκκαθάριση της πόλης.

Όπως αναφέρει ο Ιρακινός, όχι μόνο δεν αναμένεται τόσο γρήγορη κατάληψη της πόλης, αλλά οι δυσκολίες θα είναι πολλές και μεγάλες. Κατέχοντας την ιρακινή πόλη από το 2014, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχαν δύο χρόνια για να προετοιμαστούν για αυτήν τη μάχη. Έτσι, έχουν διασφαλίσει τη θέση τους σε αρκετά καίρια σημεία της πόλης. Γι' αυτό και η σύγκρουση αναμένεται να κρατήσει πολύ περισσότερο από μερικές ημέρες, ίσως και ολόκληρο τον χειμώνα.
Επιπροσθέτως, αμέσως μετά την εκκαθάριση του ISIS, αναμένεται να προκύψει η μάχη μεταξύ των «σωτήρων», γύρω από ένα εξίσου σημαντικό ερώτημα. Το πραγματικό ζήτημα θα προκύψει όταν το ερώτημα του ποιος θα ελέγχει τι μετά την αποκαλούμενη «απελευθέρωση» θα χρειαστεί απάντηση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στη Μοσούλη αναμένεται να επαναληφθούν καταστάσεις όπως στη Φαλούζα και το Ραμάντι, όπου πολλές από τις οικογένειες που επέλεξαν να μην εγκαταλείψουν τις πόλεις τους, βασανίστηκαν και σκοτώθηκαν. Αρκετές οικογένειες στη Μοσούλη ενδεχομένως να συνδέονται με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη ημέρα.
Συνεπώς, ο παραπάνω κίνδυνος, σε συνδυασμό με τις εκκαθαρίσεις πληθυσμών που ενδέχεται να προκύψουν, απειλούν να αιματοκυλήσουν την Μοσούλη, ακόμα και μετά την κατάληψή της από τον ISIS.

Παράλληλα, οι διαμάχες των Κούρδων και των Τούρκων με την ιρακινή κυβέρνηση αποτελούν ακόμα μία ωρολογιακή βόμβα. Αφενός, τα πάγια αιτήματα των Κούρδων στην περιοχή, και αφετέρου οι εδαφικές αξιώσεις που εγείρουν οι Τούρκοι, αναμένεται να ανάψουν τα αίματα. Άλλωστε, όπως αναφέρεται, ο πρόεδρος Ερντογάν δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις για να πολεμήσει τον ISIS, αλλά για να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την επόμενη ημέρα της επανάκτησης.

Τέλος, μία ακόμα εστία κινδύνου αποτελεί η πρόθεση της ιρακινής κυβέρνησης να χωρίσει την πόλη, και συγκεκριμένα τις μουσουλμανικές κοινότητες, σε έξι ή οκτώ τμήματα, ώστε ο έλεγχος να είναι ευκολότερος. Με την δικαιολογία πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή, οι Ιρακινοί πρόκειται να επιχειρήσουν να διασπάσουν τους Μουσουλμάνους σε μικρότερες κοινότητες, παρότι μέχρι το 2014, στην διακυβέρνηση της πόλης εκπροσωπούνταν άπαντες και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

πηγή: Therealnews