Μετά και από αυτή την επιβεβαίωση η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία θεωρεί πλέον και επίσημα το Schiaparelli κατεστραμμένο. Χθες, μετά την ανάλυση των δεδομένων που έστελνε το όχημα κατά την διαδικασία προσεδάφισης, διαπιστώθηκε ότι οι 9 προωθητήρες που θα έπρεπε να λειτουργήσουν για περίπου 30 δευτερόλεπτα προκειμένου να επιβραδύνουν την ταχύτητα προσέγγισης στην επιφάνεια του πλανήτη λειτούργησαν μόλις για 3 έως 4 δευτερόλεπτα και σταμάτησαν. Οι επιστήμονες έτρεφαν λίγες ελπίδες ότι το Schiaparelli θα μπορούσε με τόσο μεγάλη απώλεια προωθητικής επιβράδυνσης να τα καταφέρει μόνο με το αλεξίπτοτο που ήταν εφοδιασμένο στην αραιή ατμόσφαιρα του Άρη.

Σε κάθε περίπτωση η αποστολή της ESA δεν ήταν καταστροφική. Το βασικό μέρος της αποστολής αφορούσε την αποστολή του Trace Gas Orbiters σε ελλειπτική τροχιά στην ατμόσφαιρα του Άρη σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ανίχνευσης αερίων και κυρίως μεθανίου, κάτι που θα μπορούσε να αποδείξει την ύπαρξη εξωγήινης ζωής στο ηλιακό μας σύστημα. Το Schiaparelli θα ήταν το πρώτο ιστορικό όχημα που θα προσεδαφιζόταν από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος σε άλλο πλανήτη αλλά από την παρουσίαση της αποστολή είχε σημειωθεί ότι η προσεδάφιση θα γινόταν στα πλαίσια δοκιμής για την λειτουργία του συστήματος προσεδάφισης. Είναι προφανές ότι το σύστημα αυτό θα πρέπει να ελεγχθεί από την αρχή και ίσως να αναθεωρηθεί.

Σε κάθε περίπτωση η ESA προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός της αποτυχημένης προσεδάφισης προκειμένου να υπερασπιστεί τα κεφάλαια που αντλεί από τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό σε μια περίοδο που ασκούνται έντονες πιέσεις από αρκετές χώρες να μειωθούν. 

Διαβάστε ακόμη: Χάθηκε το πρώτο Ευρωπαϊκό διαστημικό όχημα που θα πατούσε στον Άρη λίγα μέτρα πριν την προσεδάφιση