Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, οι αρχές έχουν εντοπίσει σπρέι αερίου τύπου CS, το οποίο περιέχεται μέσα στα γνωστά δακρυγόνα.
 

Αυτή την ώρα το αεροδρόμιο λειτουργεί ξανά και γίνεται προσπάθειες να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας. Ήδη, οι αρχές το χαρακτήρισαν  «ασφαλές», με την Πυροσβεστική να δηλώνει πως «δεν βρέθηκαν ανησυχητικές ενδείξεις σε χημικά».

Νωρίτερα το απόγευμα, η Πυροσβεστική επιβεβαίωσε πως έθεσε σε λειτουργία συσκευές που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση χημικών συμβάντων σε αεροδρόμια.

«Δύο πλήρεις σαρώσεις του κτιρίου αεροδρόμιο που πραγματοποιήθηκαν από κοινού από τους πυροσβέστες και τους αστυνομικούς, δεν έδειξαν αυξημένες ενδείξεις. Το κτίριο ελέχθηκε και δηλώθηκε ασφαλές”.

Αυτή την ώρα το αεροδρόμιο λειτουργεί ξανά κανονικά, ωστόσο οι επιβάτες έχουν προειδοποιηθεί να περιμένουν καθυστερήσεις στις πτήσεις, που θα επανέλθουν σταδιακά.

Ένας ύποπτος βήχας σήμανε συναγερμό

Όλα συνέβησαν όταν ο επιβάτης Ντέιβιντ Μόρρις που βρισκόταν στον έλεγχο εισιτηρίων για μία πτήση προς το Εδιμβούργο, άρχισε να βήχει. Όπως δήλωσε: «Ήμασταν στην ουρά και ακριβώς στο σημείο ελέγχου των αποσκευών και μιλούσα, όταν άρχισα να βήχω σε σημείο που να μην είμαι σε θέση να συνεχίσω να μιλάω”.

«Η κατάσταση άρχισε να γίνεται πολύ άσχημη, και σύντομα είδα και άλλους ανθρώπους να βήχουν, την ίδια στιγμή με εμένα. Το ίδιο και οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο πίσω από τον γκισέ. Μέσα σε δύο λεπτά, ακούστηκαν φωνές που έλεγαν να φύγουμε όλοι από εκεί» δήλωσε ο Μόρρις.

Σύμφωνα με άλλον επιβάτη που μόλις είχε προσγειωθεί στο αεροδρόμιο, «μόλις μπήκαμε στο τερματικό του αεροδρομίου, ακούσαμε τον συναγερμό πυρκαγιάς, ταυτόχρονα με ανακοινώσεις σε τρεις γλώσσες. Το πλήρωμα μας κατεύθυνε εκτός κτιρίου».

«Μπορώ να δω μερικά αεροπλάνα να κάνουν κύκλους στον ουρανό του αεροδρομίου, αλλά κανένα δεν προσγειώνεται» δήλωσε ο ίδιος επιβάτης. «Κανένας δεν μας είπες τίποτα, είδαμε μερικούς από την Πυροσβεστική να πηγαίνουν μέσα στο κτίριο και να σκουπίζουν» σημείωσε.

Το μέλος του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP), Κάλουμ Κερ, που ταξίδευε μαζί με μερικούς Σκωτσέζους βουλευτές, έμεινε στον αεροδιάδρομο για περισσότερη από μιάμιση ώρα.

«Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ένα περιστατικό με μια χημική ουσία, το οποίο, προφανώς, άλλαξε την ατμόσφαιρα λίγο, ο κόσμος αραίωσε. Από τον φόβο περάσαμε στην αγωνία για το εάν είναι όλοι εντάξει» δήλωσε ο βουλευτής.

Συστάσεις να πάνε στα σπίτια τους

Επί τόπου βρισκόταν επίσης και ο ρεπόρτερ του BBC, Άνρτριου Κράιν. «Μας είπαν πως υπήρξε φωτιά, το κτίριο εκκενώθηκε και ζητήθηκε από όλους να βγουν έξω» κατέθεσε. «Οι επιβάτες περιμένουν, οι άνθρωποι σχεδόν κρυώνουν και πραγματικά κανείς δεν ξέρει εάν θα πετάξει απόψε ή όχι. Πολλοί επιβάτες παροτρύνονται να επιστρέψουν στα σπίτια τους» πρόσθεσε.

Τελικά, παρά την επαναλειτουργία του αεροδρομίου, το αεροδρόμιο του Σάουθεντ του Λονδίνου δήλωσε πως έχει γίνει εκτροπή έξι πτήσεων προς αυτό, εξαιτίας του περιστατικού στο Σίτι. Ομοίως, άλλες έξι πτήσεις εκτράπηκαν προς το Έσεξ.

με πληροφορίες από BBC, Sky news