Και όλα αυτά συνέβησαν αφ'ότου το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο απέρριψε την Πέμπτη το αίτημα της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή ανακλητικού δημοψηφίσματος φέτος, στο πλαίσιο της προσπάθειας να προκηρυχθούν πρόωρες προεδρικές εκλογές και να εκδιωχθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSUV) από την εξουσία.

Ο 53χρονος πρόεδρος Μαδούρο, η θητεία του οποίου λήγει το 2019, προειδοποίησε τους αντιπάλους του να αποφύγουν «παραλογισμούς». Η δημοτικότητα του σοσιαλιστή ηγέτη φθίνει συνεχώς εξαιτίας και της σοβαρής οικονομικής κρίσης στη χώρα, που συνδέεται με την πτώση της τιμής του πετρελαίου και έχει οδηγήσει σε έκρηξη του πληθωρισμού.

Οι ηγέτες του σχηματισμού Δημοκρατικής Ένωσης τόνισαν πως οι διαδηλώσεις θα ξεκινήσουν αμέσως σήμερα με μια πορεία γυναικών στο Καράκας, έπειτα από τις πορείες που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την χώρα την Τετάρτη με κεντρικό σύνθημα «Παίρνουμε τον έλεγχο της Βενεζουέλας».

«Χθες γίναμε μάρτυρες ενός πραξικοπήματος, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το χαρακτηρίσουμε», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες.
«Βρισκόμαστε στο όριο. Δεν θέλουμε μια κοινωνική έκρηξη, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε αν μας κλέβουν τα συνταγματικά μας δικαιώματα», πρόσθεσε, καλώντας τις ένοπλες δυνάμεις να υπερασπιστούν το Σύνταγμα της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του κεντροδεξιού συνασπισμού, Χεσούς Τορεάλμπα υποστήριξε πως η αντιπολίτευση βρίσκεται αντιμέτωπη με την ίδια πρόκληση όπως αυτή που αντιμετώπισε ο Πολωνός ηγέτης Λεχ Βαλέσα τη δεκαετία του 1980 στην μάχη του ενάντια στον κομμουνισμό. «Η απάντηση μας δεν είναι υποταγή ή βία, αλλά μάχη…με βάση τις αρχές της ειρηνικής αντίστασης», τόνισε.

Χθες Παρασκευή δεκάδες εξαγριωμένοι φοιτητές κατέβηκαν στους δρόμους του Καράκας με τις αστυνομικές δυνάμεις να τους εμποδίζουν να πραγματοποιήσουν πορεία.

Επικαλούμενη δικαστικές αποφάσεις από τις προσφυγές της κυβέρνησης για απάτη στην αρχική πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών, η εκλογική επιτροπή ακύρωσε την επόμενη φάση που προβλέπεται στην διαδικασία διεξαγωγής δημοψηφίσματος, την συγκέντρωση τεσσάρων εκατομμυρίων υπογραφών (το 20% του εκλογικού σώματος), που προγραμματιζόταν για την επόμενη εβδομάδα.
Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι οι δικαστές και τα μέλη της εκλογικής επιτροπής βοηθούν τον Μαδούρο να παραμείνει στην εξουσία.

«Καλώ σε ηρεμία, διάλογο, ειρήνη και σεβασμό της δικαιοσύνης και των νόμων», δήλωσε ο σοσιαλιστής ηγέτης στην κρατική τηλεόραση του Αζερμπαϊτζάν όπου βρίσκεται.

«Κανείς δεν πρέπει να προβεί σε παράλογες ενέργειες…η ανεύθυνη ομάδα που ηγείται της δεξιάς στην Βενεζουέλα δεν πρέπει να χαλάσει τα Χριστούγεννα», πρόσθεσε.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η αντιπολίτευση φέρει την ευθύνη για την αποτυχία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, καθώς διέπραξε απάτη, όπως προσθέτοντας ονόματα ανηλίκων και νεκρών στην αρχική λίστα συλλογής υπογραφών.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε «την βαθιά ανησυχία του» ότι οι πολίτες της Βενεζουέλας στερούνται του δικαιώματος του να καθορίσουν το μέλλον τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ