Ο επικεφαλής της βαλονικής κυβέρνησης Πολ Μανιέτ απέρριψε σήμερα κάθε είδους “τελεσίγραφο” της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Βέλγιο, ώστε να διασφαλιστεί η υπογραφή της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου (CETA) με τον Καναδά.

“Η αποστολή ενός τελεσιγράφου δεν είναι συμβατή με την άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος” είπε χαρακτηριστικά ο Μανιέτ.
οι αντιρρήσεις της κυβέρνησης του οποίου εμποδίζουν την υιοθέτηση της CETA από την ΕΕ.

Ο Μανιέτ, οι αντιρρήσεις της κυβέρνησης του οποίου εμποδίζουν την υοθέτηση της CETA από την ΕΕ, τόνισε πάντως ότι “δεν είναι ενήμερος” για κάποιο τελεσίγραφο της ΕΕ στο Βέλγιο.

Νωρίτερα σήμερα η ΕΕ έδωσε διορία στο Βέλγιο μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, για να δηλώσει αν θα υπογράψει ή όχι τη CETA. Στη δεύτερη περίπτωση, θα αναβληθεί η σύνοδος κορυφής για την υπογραφή της συμφωνίας, που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη.

Όλες οι κυβερνήσεις των 28 χωρών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του Βελγίου, θέλουν την υπογραφή της CETA. Ωστόσο ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δεν μπορεί να ενεργήσει χωρίς τη συναίνεση των πέντε περιφερειακών αρχών.

Οι σοσιαλιστές της Βαλονίας αντιδρούν, τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι κακή για τους αγρότες της Ευρώπης, ενώ δίνει υπερβολικά πολλές εξουσίες στα παγκόσμια εταιρικά συμφέροντα.

Πηγή της ΕΕ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ θα μιλήσει στον βέλγο πρωθυπουργό, Σαρλ Μισέλ μέχρι αργά αύριο, Δευτέρα, προκειμένου ο καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, να μπορεί να αποφασίσει αν θα ταξιδέψει για τις Βρυξέλλες, για την υπογραφή της συμφωνίας την Πέμπτη.

Αν ο Μισέλ δεν μπορέσει να διαβεβαιώσει τον Τουσκ ότι το Βέλγιο θα είναι σε θέση να επιτρέψει στην ΕΕ να υπογράψει τη συμφωνία, τότε η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Καναδά θα αναβληθεί, δεν θα οριστεί νέα ημερομηνία, παρότι η πηγή ανέφερε ότι ούτε η ΕΕ ούτε ο Καναδάς θέλουν να εγκαταλείψουν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου η οποία ετοιμαζόταν επί χρόνια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ