Σε κομματικές αλλαγές, με στόχο, όπως ανέφερε νωρίτερα στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, να υπάρχει πλέον ενιαίο κέντρο λήψης αποφάσεων και έκφρασης ανάμεσα σε κυβέρνηση και κόμμα, προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Έτσι, η Κεντρική Επιτροπή συστήνει δύο νέα όργανα, τα οποία θα μεταμορφώνουν τη μέχρι σήμερα λειτουργία της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που μετά από την σημερινή ψηφοφορία, θα αποτελείται από 29 μέλη.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα είναι, βάση του νέου σχεδιασμού, μηνιαία.  Στο πλαίσιό της δημιουργούνται πλέον:  

  • το Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποτελείται από 11 μέλη και θα συνεδριάζει για θέματα κυβερνητικής πολιτικής, τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση, (κατά τα πρότυπα του άτυπου υπουργικού συμβουλίου που συγκαλούσε ο κ. Τσίπρας κάθε Δευτέρα)
  • το Εκτελεστικό Συμβούλιο το οποίο θα είναι 16μελές και θα είναι επιφορτισμένο κυρίως με κομματικά ζητήματα, οργανωτικά κλπ.

Τα μέλη των δύο παραπάνω οργάνων δεν μπορεί να είναι κοινά, εκτός από τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα και τον γραμματέα Παναγιώτη Ρήγα , οι οποίοι θα βρίσκονται ex officio και στα δύο.

Για μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός πρότεινε 11 στελέχη, κυρίως υπουργούς, τους κ.κ. Φίλη, Βούτση, Τζανακόπουλο, Δραγασάκη, Γεροβασίλη, Παππά, Τσακαλώτο, Σβίγκου, Μπαλάφα, Δούρου και Μπαλτά.

Να σημειωθεί ότι, παρότι ο κ. Τσίπρας δεν πρότεινε ως υποψήφιο τον κ. Σκουρλέτη, ο υπουργός Ενέργειας προτάθηκε από μέλος της Κ.Ε, αλλά δεν δέχτηκε. Επίσης, υποψήφιες για το Πολιτικό Συμβούλιο θα είναι και οι κυρίες Βάκη και Χριστοδουλόπουλου μετά από πρόταση μέλους της Κ.Ε, και όχι του πρωθυπουργού.

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, θα ολοκληρωθούν με τις ψηφοφορίες για τον Γραμματέα του κόμματος, (μοναδική υποψηφιότητα είναι του Παναγιώτη Ρήγα) και των μελών της Πολιτικής Γραμματείας.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ