Μιλώντας στην ετήσια Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, η οποία διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ο Α. Τσίπρας, τόνισε πως θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η διευθέτηση του ζητήματος, βάσει των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι δανειστές καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να υλοποιηθεί με επιτυχία το ελληνικό πρόγραμμα και να μην υπάρξουν νέες αναταράξεις στην ΕΕ.

Όπως επισήμανε, πρέπει να υπάρξει διευθέτηση του χρέους, προκειμένου να μην προκύψουν αναταράξεις εντός της ΕΕ. «Κανείς δεν θα επιθυμούσε νέες αναταράξεις σε μια εύθραυστη ισορροπία και αυτό θα συμβεί αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις της συμφωνίας (για το χρέος). Αν αναβληθεί η συζήτηση για το β’ εξάμηνο του 2017».

Υπογράμμισε ότι τα δύο προηγούμενα προγράμματα απέτυχαν και πρόσθεσε πως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αποτύχει και το τρίτο.« Τηρούμε απαρέγκλιτα και τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τους πιστωτές μας τον Ιούλιο του 2015». ανέφερε και τόνισε πως έχει ολοκληρωθεί και τυπικά η πρώτη αξιολόγηση, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου 2016.