«Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι πρωταρχική προτεραιότητα για την Περιφέρεια Αττικής και υλοποιείται με τον ενδελεχή έλεγχο των επιχειρήσεων, ο οποίος ενισχύεται και γίνεται αποτελεσματικότερος με τη σημερινή συνέργεια», τόνισε σε δηλώσεις της η Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική αυτή την πρωτοβουλία για ένα τόσο «κρίσιμο θέμα», υπογραμμίζοντας ότι «δημιουργούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις εκείνες που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, μέσα από τον αναγκαίο συντονισμό, την αμοιβαία ενημέρωση και την αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων».

Η κ. Δούρου κάνοντας αναφορά στην ευρύτερη και «απολύτως θετική» συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με το υπουργείο, όπως είναι το σημαντικό για τον πρωτογενή τομέα ζήτημα των βοσκότοπων παρατήρησε: «Έτσι έρχεται το δικό μας Πρωτόκολλο Συνεργασίας, να αθροιστεί σε μία σειρά Πρωτοκόλλων Συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με άλλες δημόσιες αρχές του Ελληνικού Κράτους, και που όπως σωστά επισήμανε ο αρμόδιος υπουργός, έρχεται να πάρει τη σκυτάλη και να αθροιστεί και σε μία άλλη συνεργασία που έχει η Περιφέρεια Αττικής με το συγκεκριμένο υπουργείο και που είναι ελάχιστα γνωστή. Πρόσφατα, και θέλω να σας ευχαριστήσω κι εδώ, χάρη στην άψογη συνεργασία, η Αττική απέκτησε βοσκοτόπια. Και πλέον με αυτή τη χρήση γης, δίνουμε μία σπουδαία μάχη, που φτάνει έως, επιτέλους, η ιστορία των αναδασώσεων να μην είναι τηλεοπτικά σποτ για κάποιους ευαίσθητους τηλεοπτικούς σταθμούς. Και ο νοών νοείτω…».

Σε δήλωσή του μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ανέφερε ότι: «Στην προσπάθεια να αναδειχθεί ο αγροτικός χώρος, ως χώρος που παράγει ασφαλή προϊόντα και προϊόντα ποιότητας, το σημερινό Πρωτόκολλο συνεργασίας που υπογράψαμε με την Περιφέρεια Αττικής θα συμβάλλει ουσιαστικά, πόσο μάλλον όταν ζητούμενο για εμάς αποτελεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η οποία πρέπει να εστιαστεί κυρίως σε ένα χώρο που έχει τέτοιες δυνατότητες και ο χώρος αυτός είναι ο αγροτικός, είναι τα τρόφιμα».
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Ιωάννης Τσιάλτας, ανέφερε ότι με το εν λόγω Πρωτόκολλο θα αποφευχθούν οι διπλοί έλεγχοι ενώ δίνεται η δυνατότητα συντονισμού και αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των ελέγχων. Υπογράμμισε, δε, ότι βασική προτεραιότητα είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων και της υγείας των καταναλωτών.
 
Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας προσδιορίζει το πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΦΕΤ, για ζητήματα όπως :
Η υλοποίηση του προγράμματος επίσημου ελέγχου τροφίμων για την περίοδο 2016 – 2018.

Η διαχείριση διατροφικών περιστατικών και κρίσεων, έκτακτων περιστατικών και καταγγελιών / αναφορών των πολιτών.

Η ενεργή συμμετοχή στη λειτουργία του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές.

Η υποστήριξη των επιθεωρήσεων που διενεργούνται στη χώρα μας εκ μέρους ξένων αποστολών .

Στο Πρωτόκολλο, τονίζεται ότι οι επίσημοι έλεγχοι που διεξάγονται, θα πρέπει να περιλαμβάνουν ελέγχους σε εγκαταστάσεις και προϊόντα σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας (παραγωγή και επεξεργασία τροφίμων, συσκευασία, αποθήκευση, μεταφορά, διακίνηση και διάθεση). Ενδεικτικά, οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος, γάλακτος, αλιευμάτων, αυγών, μαγειρεμένων φαγητών, ελαιολάδου, μελιού, φρούτων και λαχανικών, χυμών, δημητριακών, ζυμαρικών, ρυζιού, οσπρίων, ξηρών καρπών, οίνου, ζύθου, ζαχαροπλαστικής, αναψυκτικών, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, μαζικής εστίασης.

Επίσης, προβλέπει εντατικοποίηση των ελέγχων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εποχικά π.χ. κατά τις εορταστικές περιόδους των Χριστουγέννων, του Πάσχα και της Σαρακοστής, καθώς και σε αυτές που λειτουργούν τους θερινούς μήνες (Δήμοι με οργανωμένες παραλίες)Ακόμη, το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, μεταξύ άλλων, ενισχύει τη μεταξύ των δύο φορέων συνεργασία, μέσα από τον επιμερισμό των σχετικών ελέγχων και διασφαλίζει τη μεταξύ τους ενημέρωση ως προς τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Τέλος, για την υποστήριξη της συνεργασίας, η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει τις υπηρεσίες τριών Γενικών της Διευθύνσεων: Της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, και της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας. Σημειώνεται ότι στη συνάντηση την κ. Δούρου συνόδευαν οι γενικοί γιευθυντές των υπηρεσιών, τους οποίους η Περιφερειάρχης ευχαρίστησε θερμά και στο « πρόσωπό τους», όπως σημείωσε, ευχαρίστησε όλους τους υπαλλήλους της Περιφέρειας, «που ενώ είμαστε υποστελεχωμένοι, ανάμεσα στα άλλα, δίνουμε έναν αγώνα και για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών». «Δεν είναι αυτονόητο», συμπλήρωσε, «και γι’ αυτό χωρίς ίχνος κολακείας, θέλω να ευχαριστήσω και το σύνολο των υπαλλήλων, που θα δώσουν μαζί με τον ΕΦΕΤ και τις Υπηρεσίες του υπουργείου, έναν αγώνα με σπουδαίο σκοπό και στόχο».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ