H πέμπτη διάσκεψη του ΣτΕ για την εξέταση του “νόμου Παππά” κατέληξε σε ψηφοφορία, όπου με ψήφους 11-14 κρίθηκε αντισυνταγματικός, σημειώνοντας πως προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην απόφαση δεν υπάρχουν αστερίσκοι, ούτε υποσημειώσεις. 

Νέα νομοθετική πρωτοβουλία προανείγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος, την οπόια η κυβέρνηση θα καταθέσει την Δευτέρα. “Η απόφαση του ΣτΕ στερεί 255 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό σε μια στιγμή που η χώρα τα χρειάζεται” σημείωσε η κα. Γεροβασίλη.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ:


 

Δήλωση Νίκου Παππά για την απόφαση του ΣτΕ


Κατά το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά την διάσκεψη διάρκειας 5,30 ωρών υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των 25 αντιπροέδρων και συμβούλων Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νίκος Σακελλαρίου, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση εξερχόμενος του δικαστικού Μεγάρου, αρκούμενος να σημειώσει πως η διαδικασία είναι μυστική.

Από εδώ και πέρα η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα δεχτεί το αποτέλεσμα, ιδίως αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι δεν υπάρχουν αστερίσκοι (νομική ευχέρεια διορθωτικών κινήσεων) ή θα προσπαθήσει να κηρύξει εκ νέου τον διαγωνισμό. Στην περίπτωση του Καραμανλή με τον «Βασικό μέτοχο» πάντως η κυβέρνηση παραιτήθηκε των προσπαθειών της και προσπάθησε να τα τα βρει με τους καναλάρχες (μάλλον επιτυχημένα).
 

Παραίτηση Παππά ζητάει η Νέα Δημοκρατία


Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο “νόμος Παππά” αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της xώρας.

Ο διαγωνισμός – παρωδία ακυρώθηκε.

Ο “νόμος Παππά” ανήκει πια στο παρελθόν.

Η προσπάθεια  θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε.

Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο των Μ.Μ.Ε.

Σήμερα, δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε.

Οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν πέρασαν. 

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση.

Δεν τα κατάφερε.

H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη.

Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου». 

Παραίτηση Παππά ζητάει επίσης το Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη

 
Την παραίτηση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ζήτησε με ανακοίνωσή του το Ποτάμι, σημειώνοντας ο πρωθυπουργός θα πρέπει να απολογηθεί. 
 
Παράλληλα, το ίδιο αίτημα μετέφερε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας πως «Μαύρο στην ενημέρωση δεν θα υπάρξει!.. Τώρα ο δρόμος για συναίνεση σε ό,τι αφορά το ΕΣΡ είναι ανοικτός… Η συναίνεση, όμως, αυτή αποτελεί μια κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν συμπεριλαμβάνει τον κ. Παππά».

Σχόλιο TPP: Νωρίτερα και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οι τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδιδαν πληροφορίες για τις «ομάδες δικαστών» που διαμορφώνονταν ενώ ο ΣΚΑΪ έκανε λόγο ακόμα και για διαμορφωμένες πλειοψηφίες. Η διαδικασία που υποτίθεται ότι διεξαγόταν υπό κλειστές θύρες έχει διασύρει σε σοβαρό βαθμό την αξιοπιστία της δικαιοσύνης και για αυτό φέρουν ευθύνη όλοι. Και ο Νίκος Παππάς που από την πλευρά του προσπάθησε εμφανώς να επηρεάσει το αποτέλεσμα και οι πυλώνες της διαπλοκής. Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά από αυτή τη σύγκρουση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ήδη καταρρακωμένη ποιότητα της δημοσιογραφίας και ίσως να προκαλέσει ακόμα και πολιτικές εξελίξεις.