Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, 22 από αυτούς επέστρεψαν στην Τουρκία στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, εκ των οποίων για τους 17 εκδόθηκαν απορριπτικές αποφάσεις χορήγησης ασύλου σε β' βαθμό, για 1 εκδόθηκε απορριπτική απόφαση σε α' βαθμό αλλά δεν άσκησε προσφυγή και 3 παραιτήθηκαν από σχετικά αιτήματα χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας. Όλοι τους είναι άνδρες και 13 από αυτούς κατάγονται από την Αλγερία, 4 από το Πακιστάν, 1 από το Ιράκ, 1 από το Μαρόκο, 1 από το Μπανγκλαντές, 1 από τη Νιγηρία και 1 από το Λίβανο.
 
Ακόμη, με επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή της Frontex, στο πλαίσιο τους διμερούς Ελληνο-Τουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, επιστράφηκαν επίσης την Πέμπτη στην Τουρκία, 19 άνδρες από το Πακιστάν, οι οποίοι, όπως αναφέρεται, δεν εξέφρασαν βούληση για τη χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας.
 
Σημειώνεται ότι από αρχές του έτους έχουν επιστραφεί στη Τουρκία:
 
Με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας–Τουρκίας, 1.158 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών,
Με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, 51 αλλοδαποί υπήκοοι Τουρκίας και
Με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, 716 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων.
 
Ακόμη, από την έναρξη της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, έχουν επιστρέψει οικειοθελώς στις χώρες καταγωγής τους255 υπήκοοι τρίτων χωρών που είχαν εισέλθει στην Ελλάδα δια θαλάσσης από την Τουρκία.

πηγή: ΑΠΕ