Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στις 2,6 εκατ. εκτιμόνται οι νέες άδειες παραμονής για πολίτες τρίτων χωρών, με τις περισσότερες να έχουν δοθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα, δόθηκαν περί τις 633.000 που αφορούσαν όμως, κατά βάση, φοιτητές. 
 
Από τις άδειες παραμονής που εκδόθηκαν στο σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ το 29% αφορούσε λόγους οικογενειακής επανένωσης. Στην Ελλάδα, το ίδιο ποσοστό εκτιμάται στο 51%.
 
Στη χώρα μας εκδόθηκαν 37.500 νέες άδειες παραμονής που αντιστοιχούν στο 0,3% του πληθυσμού της. Το ποσοστό που αναλογεί σε άδειες παραμονής για λόγους σπουδών αντιστοιχεί σε 2,3%, ενώ για λόγους εργασίας μόλις στο 3%. Τα ποσοστά της Ένωσης είναι 20% και 27% αντίστοιχα.
 
Ωστόσο, οι άδειες παραμονής για αδιεκρίνιστους λόγους αντιστοιχούσαν το 2015 για την Ελλάδα στο 43%, ενώ για την ΕΕ στο 27%.
 
Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία, το μεγαλύτερο τμήμα των αδειών παραμονής στην Ελλάδα αφορά Αλβανούς πολίτες (70%), ενώ ακολουθούν με ποσοστά της τάξεως του 3% οι Ρώσοι και οι Γεωργιανοί πολίτες.