Πρόκειται για μία σημαντική διάκριση που επιβεβαιώνει τη δυναμική του Δήμου Ρεθύμνου στους κρίσιμους αυτούς αναπτυξιακούς τομείς. Το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου προετοίμασε την υποψηφιότητα του Δήμου για τη διάκριση Best City Awards, την οποία διεκδικούσαν πολλές ελληνικές πόλεις, ενώ οι υποψηφιότητες εξετάστηκαν με αυστηρά κριτήρια, από ειδική επιτροπή. 

Η υποψηφιότητα του Δήμου αξιολογήθηκε πολύ θετικά και κρίθηκε άξια του ασημένιου βραβείου στον άξονα: «Τουριστική Ανάπτυξη με βάση την Ολοκληρωμένη Ταυτότητα του Τόπου- Τουρισμός όλο το χρόνο με βάση τις Πολιτιστικές και άλλες Δραστηριότητες του Δήμου».
 
Οι απονομές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο ειδικής τελετής, στο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, με τη συμμετοχή δημάρχων από όλη την Ελλάδα, στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Περιφερειών, καθώς και στελεχών επιχειρήσεων, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις καλύτερες πρακτικές και τις εφαρμοσμένες σύγχρονες τεχνολογίες των ευφυών, αειφόρων και οικονομικά βιώσιμων πόλεων της χώρας.
 
Το βραβείο παρέλαβε για τον Δήμο Ρεθύμνης, η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Προβολής και Πρασίνου, Πέπη Μπιρλιράκη, η οποία ανέφερε πως η διάκριση που επεφύλαξαν στο Ρέθυμνο αποτελεί επιβράβευση της συστηματικής, διαρκούς και καλά σχεδιασμένης προσπάθειας που κάνει η δημοτική αρχή, με τη συνδρομή των υπηρεσιών του Δήμου, των χορηγών αλλά κυρίως των εθελοντών, ώστε το Ρέθυμνο να συνεχίσει την αναπτυξιακή του πορεία, ως βιώσιμη πόλη που επενδύει σταθερά στους βασικούς άξονες του Πολιτισμού και του Τουρισμού.
 
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, ο Δήμος Ρεθύμνης θα συνεχίσει να λαμβάνει μέρος σε όλα τα προγράμματα και τους αντίστοιχους άξονες τους που αναδεικνύουν μέσω διακρίσεων, τις αποτελεσματικές αναπτυξιακές δράσεις κάθε Δήμου σε τομείς όπως αναπλάσεις, σύστημα smart cities, προσβασιμότητα, καινοτομίες κλπ.