Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο 24χρονος νεαρός βάδιζε στο πεζοδρόμιο αλλά ξαφνικά στράφηκε προς τα πίσω, κατευθύνθηκε προς τον αστυνομικό και προσπάθησε να αρπάξει το όπλο του, όπως ανέφερε ο Βιτάλις Οτιένο, ο αρχηγός της αστυνομίας της συνοικίας Γκιγκίρι, όπου βρίσκεται η πρεσβεία. Ο δράστης πρόλαβε να μαχαιρώσει τον αστυνομικό στο χέρι, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά ενός συναδέλφου του.
 
Ο Οτιένο αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε εικασία σχετικά με τα κίνητρα του 24χρονου, λέγοντας ότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη. “Προσπαθούμε να μάθουμε αν είχε συνεργούς ή αν τον έστειλε κάποιος άλλος” σχολίασε μόνο.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με μάρτυρα που επικαλούνται οι New York Times, ο άνδρας πλησίασε τους αστυνομικούς, και την ώρα που τράβηξε το μαχαίρι φώναζε «Γιατί, γιατί, γιατί». Ακολούθως, μαχαίρωσε τον αστυνομικό στο πρόσωπο, ενώ ο έτερος αστυνομικός τον απώθησε. 
 
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο τραυματίας αστυνομικός είναι μέλος της μονάδας General Service Unit (GSU), μίας παραστρατιωτικής ομάδας της κενυατικής αστυνομίας, αρμοδιότητα της οποίας είναι η φύλαξη των διπλωματικών αποστολών. Ο δράστης καταγόταν από το Ουατζίρ, μια επαρχία που συνορεύει με τη Σομαλία.

Φωτογραφία του νεκρού άνδρα, με το μαχαίρι να βρίσκεται δίπλα του/ Twitter/@Mullonzi

Η αμερικανική πρεσβεία με ανακοίνωση που εξέδωσε επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκε ένα επεισόδιο στο οποίο όμως δεν ενεπλάκη κανένα μέλος του προσωπικού της. Εκτός από την πρεσβεία των ΗΠΑ, στη συνοικία αυτή βρίσκεται και η έδρα του ΟΗΕ στην Κένυα.
 
Στο Ναϊρόμπι τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια: υπάρχουν ανιχνευτές μετάλλων στις εισόδους των εμπορικών κέντρων, γίνονται τακτικοί έλεγχοι σε οχήματα, κάμερες φωτογραφίζουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων στους μεγάλους οδικούς άξονες, ενώ σε ορισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι παρόντες ένοπλοι φρουροί. 
 
Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν μετά τις δύο πολύνεκρες επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Σομαλοί ισλαμιστές της οργάνωσης Σεμπάμπ: μία το 2013 στο εμπορικό κέντρο Γουεστγκέιτ, όπου σκοτώθηκαν 67 άνθρωποι και άλλη μία το 2015 στο πανεπιστήμιο της Γκαρίσα, όπου έχασαν τη ζωή τους 148 φοιτητές και καθηγητές.
 
με πληροφορίες από ΑΠΕ και NYTimes