Με 58 ψήφους υπέρ και πέντε κατά, η περιβόητη Γενική Συμφωνία Οικονομικών κι Εμπορίου (CETA) έλαβε το πράσινο φως από τους βουλευτές του κοινοβουλίου της Βαλονίας, της γαλλόφωνης περιοχής του Βελγίου, με το τελευταίο “πρόβλημα” για την ολοκλήρωσή της να λύνεται.
 
Πλέον ανοίγει ο δρόμος για την συμφωνία, αφού στο σύνολό τους οι 28 της Ευρώπης την υποστηρίζουν, υποστηρίζοντας πως θα αυξήσει κατά 20% το εμπόριο, την ώρα που πρόκειται να αλώσει τις οικονομίας και τα εργασιακά δικαιώματα στο σύνολο της Γηραιάς Ηπείρου.
Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πολ Μαγκνετ, που είχε αναχθεί σε “ήρωα” της αντίστασης της Βαλονίας στη συμφωνία, δήλωσε πως επιτεύχθηκε μία συμφωνία “με την οποία μπορεί να ζήσει”.
 
“Η τροποποιημένη και διορθωμένη CETA, είναι κάτι παραπάνω από την παλιά CETA. Προσφέρει περισσότερες εγγυήσεις και θα τις υπερασπιστώ” δήλωσε ο Μαγκνετ κατά τη συνεδρίαση. 
 
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τις διαπραγματεύσεις που επέβαλε η στάση της Βαλονίας, τα ιδιωτικά δικαστήρια που επιχειρούσε να επιβάλλει η συμφωνία αναβλήθηκαν. Έτσι, οι υποθέσεις θα παραπέμπονται στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Επίσης, πέτυχε την προσωρινή εφαρμογή της συμφωνίας, διατηρώντας το δικαίωμα να την μπλοκάρουν σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν μία σειρά από αιτήματα για τα οποία έλαβε διαβεβαιώσεις.
 
“Με αυτό το έπος, το οποίο θα πρέπει να πω πως έκανε κάποιο θόρυβο, όλοι στην Ευρώπη γνωρίζουν πλέον το κοινοβούλιο της Βαλονίας” σημείωσε ο Μαγκνετ.
 
Ωστόσο, η κριτική στη συμφωνία παραμένει, με τον εκπρόσωπο του αριστερού κόμματος, Φρεντερίκ Τζιγιότ, να υποστηρίζει πως “είναι σαφές από το κείμενο της CETA πως παραμένει ίδια. Στο DNA της συμφωνίας βρίσκεται η απορρύθμιση και επιβάλλει στα εθνικά κράτη έναν ανταγωνισμό πρωτοφανούς επιπέδου”.