Τρείς από τις κατηγορούμενες που διαπομπεύθηκαν από τον τότε υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, είναι σήμερα νεκρές. Οι δύο από αυτές, Κατερίνα και Μαρία, αυτοκτόνησαν μην αντέχοντας την διαπόμπευση τους από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ.

Στήριξη του ΚΕΕΛΠΝΟ

Με ανακοίνωση του το ΚΕΕΛΠΝΟ, δηλώνει την συμπαράσταση του στις γυναίκες που διαπομπεύθηκαν. «Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. υποστηρίζει την ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα και βρίσκεται αρωγός στα ιατρικά και κοινωνικά προβλήματα των ευπαθών ομάδων με γνώμονα την προαγωγή και προστασία της Δημόσιας Υγείας»

Αναγκαστικό τεστ και τιμωρία

Υπενθυμίζεται ότι τα θύματα προσήχθησαν στη Γενική Ασφάλεια, υποβλήθηκαν σε αναγκαστικό τεστ για τον HIV/AIDS, 29 από αυτές βρέθηκαν θετικές και στη συνέχεια κατηγορήθηκαν για πορνεία και παραπέμφθηκαν για «βαρέως σκοπούμενη σωματική βλάβη» εναντίον των υποτιθέμενων, άγνωστων πελατών, δηλαδή παραπέμφθηκαν για κακούργημα.

Διατάχθηκε από την εισαγγελία η φυλάκισή τους και η δημοσιοποίηση των φωτογραφιών τους. Η κρατικής έμπνευσης διαπόμπευσή τους, υποτίθεται ότι στόχευε στην προστασία της κοινωνίας.

Σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας υπήρχε ολοσέλιδη φωτογραφία, με τίτλο «Αυτή που σκορπούσε το θάνατο», ενώ στην επίσημη ιστοσελίδα της Αστυνομίας έδιναν και λεπτομέρειες, όπως τα ονόματα των γονιών τους.

Ανυπόστατες κατηγορίες

Δεκάδες γυναίκες έμειναν στη φυλακή, κάποιες ακόμα και για ένα χρόνο, καθώς αποφυλακίζονταν σταδιακά. Πολλές απαλλάχθηκαν τελείως, ενώ άλλες καταδικάστηκαν για πλημμέλημα για πορνεία, αφού η κακουργηματική κατηγορία δεν αποδείχθηκε στα δικαστήρια για καμία.

Η Κατερίνα, άλλο θύμα της ίδιας εκστρατείας, έδωσε τέλος στη ζωή της στα τέλη του 2014, δύο χρόνια μετά τη διαπόμπευση. Μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στις διωκόμενες Οροθετικές σε παλαιότερη ανακοίνωσή τους ανέφεραν:

«Οι υπουργοί Λοβέρδος (Υγείας) και Χρυσοχοίδης (Προστασίας του Πολίτη), ευθύνονται προσωπικά για την ακραία και μεθοδευμένη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών στον βωμό της προεκλογικής τους εκστρατείας, ενώ φυσικά εμπλέκονταν πολλά ακόμα πρόσωπα και θεσμοί», τονιζόταν σε σχετική ανακοίνωση

Δείτε το ντοκιμαντέρ της Ζωής Μαυρουδή σχετικά με την υπόθεση