Μετά από παλινωδίες αρκετών εβδομάδων, ο νέο ΕΣΡ ψηφίστηκε με 20 «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και 4 «παρών» από ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, Ένωση Κεντρώων.
 
Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη άκαρπη Διάσκεψη υπήρξαν 16 «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, έξι «παρών» από ΝΔ και ΚΚΕ, ένα «όχι» από την Ένωση Κεντρώων ενώ απών ήταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής. Η πρόταση για το ΕΣΡ, που είχε τεθεί σε ψηφοφορία, ήταν να συγκροτηθεί ΕΣΡ με πρόεδρο τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη και αντιπρόεδρο τον δημοσιογράφο Νίκο Κιάο.
 

Η σύνθεση του νέου ΕΣΡ θα είναι:

 
Πρόεδρος Αθανάσιος Κουτρομάνος, Αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης και μέλη Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Γιώργος Πλειός αντί του κ. Κουφόπουλου, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαρειδάκης.
 
Ο Νίκος Δένδιας, αν και δέχθηκε ως θετική την τελευταία δήλωση του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Παππά, ζήτησε την τοποθέτηση του κ. Βούτση ως προέδρου της Βουλής και τρίτου πολιτειακού παράγοντα και ανέφερε ότι αυτή θα είναι η λιδία λίθος για την περαιτέρω στάση της ΝΔ.
 
«Αποτιμούμε κ. πρόεδρε τη δική σας συμβολή ως ιδιαίτερα θετική επί της επίτευξης λύσης, γενικώς στα ζητήματα των ανεξάρτητων Αρχών και ιδίως για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ακριβώς λόγω του κύρους σας, θα θέλαμε τη δική σας ρητή δέσμευση επί του ζητήματος. Ξέρουμε ότι είναι θέμα κυβέρνησης, όμως είναι λιδία λίθος η δική σας ρητή τοποθέτηση να περιλαμβάνει την αύξηση του αριθμού των δυναμένων να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό. Είναι κορυφαίο ζήτημα και γι' αυτό εκτιμούμε ως κορυφαία τη δική σας δήλωση ως ύψιστου παράγοντα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και τρίτου πολιτειακού παράγοντα», υπογράμμισε, απευθυνόμενος στον Ν. Βούτση, ο Ν. Δένδιας.
 
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής είχε διαμηνύσει πως αυτή θα είναι η τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων στην προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ.
 

«Ανταλλαγή πυρών» και μετά τη συμφωνία

 
Tα νέα πρόσωπα στο ΕΣΡ θα κριθούν από το πόσο γρήγορα θα μπορέσει ή θα θελήσει η νέα Αρχή να προχωρήσει τη διαδικασία, αλλιώς θα κρίνουμε μία ταχεία κινητοποίηση και αλλιώς ένα κλίμα καθυστερήσεων και παράτασης του παλαιού καθεστώτος, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν.Παππάς μιλώντας Στο Κόκκινο το πρωί της Παρασκευής.
 
«Αισθανόμαστε απόλυτη δικαίωση για τις εξελίξεις σχετικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών», όπως είπε, καθώς πλέον, δεν υπάρχει κανένα κόμμα που να τολμά να υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να γίνει ο διαγωνισμός, δεν πρέπει να δοθούν άδειες, δεν πρέπει να εισπραχθεί τίμημα από το Δημόσιο, ενώ πλέον έχει γίνει πολύ χαμηλών τόνων ή και έχει εξαφανιστεί τελείως η πολεμική για το θέμα του αριθμού των εργαζόμενων στα κανάλια, σημείωσε, πλέον, όλα αυτά θεωρούνται αυτονόητα. Υπό την κατακραυγή και με την πολιτική απομόνωση η ΝΔ υποχώρησε, όταν τρεις-τέσσερις ημέρες πριν, συνεχιζόταν η ρητορική περί συνολικής απόσυρσης του νόμου.
 
«Μετά από έξι διαδοχικές συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τον διορισμό των μελών του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης συμπληρώθηκε η κατά το Σύνταγμα αναγκαία πλειοψηφία. Η συναίνεση που επιτεύχθηκε μεταξύ των πολιτικών κομμάτων αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου μετά από 27 ολόκληρα χρόνια παραθεσμικής και ασύδοτης λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών», υπογράμμισε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωος Δημήτρης Τζανακόπουλος, που ασκεί, παραλλήλως, κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
«Ακόμη και η ΝΔ μετά την γενική κατακραυγή -η οποία αποτυπώθηκε και σε πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης- αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να επιστρέψει στην νομιμότητα. Έπραξε, έστω και τώρα, αυτό που όφειλε να έχει πράξει από την πρώτη στιγμή τηρώντας τη συνταγματική της υποχρέωση», υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
Η δήλωση του κ. Δ. Τζανακόπουλου κλείνει με αυτό που καλείται να πράξει από εδώ και πέρα το ΕΣΡ, το οποίο «αναλαμβάνει τώρα ένα βαρύ καθήκον: Να διεξάγει και να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν το διαγωνισμό για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες εφαρμόζοντας το νόμο 4339/2015.
 
Η στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων σε αυτό το δύσκολο έργο είναι απαραίτητη. Η Ελλάδα αξίζει επιτέλους να βγει από τη σκοτεινή περίοδο της κυριαρχίας των διαπλεκόμενων συμφερόντων και να περάσει στην εποχή της διαφάνειας και της απαρέγκλιτης τήρησης της νομιμότητας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι και θα παραμείνει αρωγός του ΕΣΡ σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια», καταλήγει η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.
 
«Έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια απόψε. Και οφείλω να αναγνωρίσω τον πολύ θετικό ρόλο του προέδρου της Βουλής, ο οποίος, όχι μόνον έδωσε στη ΝΔ τις θεσμικές διαβεβαιώσεις, που θέλαμε ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα επανέλθουμε στο καθεστώς των τεσσάρων αδειών, αλλά και υπέβαλε μια πρόταση συνθετική, που μπόρεσε να επιλύσει το μείζον θέμα το οποίο απασχολούσε όλους, να υπάρχουν δηλαδή εννέα ικανά άτομα που να μπορούν να διαχειριστούν τα θέματα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Δένδιας, σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Επιτέλους, και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και από την πλευρά της ΝΔ, υπήρχε ταύτιση με αυτό που προτείνουμε εμείς περίπου δεκατέσσερις μήνες τώρα. Η χώρα, απέκτησε ΕΣΡ και την σχετική ηρεμία, να δει τα προβλήματά της για τις ρυθμίσεις που απαιτούνται στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Δώσαμε αγώνα δεκατέσσερις μήνες – πολλές φορές προπηλακιζόμενοι κι έχω πολύ αρνητικές εμπειρίες από αυτό – αλλά η τελική δικαίωση για μένα είναι μια πολύ μεγάλη ικανοποίηση και για την Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι μια μεγάλη νίκη» δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στο ΑΠΕ.