του David Dayen για το The Intercept

Τα χρήματα δεν πρόκειται να καταβληθούν ποτέ, τώρα που ένας από τους μεγαλύτερους οφειλέτες της Deutsche Bank – ο Τραμπ- σύντομα θα διαμένει στον Λευκό Οίκο.

Αυτή η σύγκρουση συμφερόντων είναι μια από τις αναρίθμητες που σχετίζονται με τον Τραμπ, καθώς αφήνει πίσω του τη ζωή της παρανομίας και γίνεται ο ανώτατος λειτουργός της χώρας. Ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι τυπικά ανεξάρτητο από τον Λευκό Οίκο, χρειάστηκε να σταματήσω να γράφω αυτήν την πρόταση από το πολύ γέλιο. Ο Τραμπ θα μπορούσε εύκολα να κινηθεί έτσι ώστε να προστατέψει τις προσωπικές επενδύσεις του βοηθώντας τον επιχειρηματικό συνεργάτη του, τη Deutsche Bank.

Αφού πέρασε σχεδόν από κάθε τράπεζα του κόσμου για να χρηματοδοτήσει τα πολλά σχέδιά του, ο Τραμπ βολεύτηκε στη Deutsche Bank, ως δανειστή της έσχατης ανάγκης. Το παράρτημα της ιδιωτικής τράπεζας της εταιρείας έχει δανείσει στον Τραμπ 364 εκατομμύρια δολάρια σε στεγαστικά δάνεια για το γκολφ κλαμπ Doral στο Μαϊάμι και για ξενοδοχεία στο Σικάγο και στην Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια και τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τις επιχειρήσεις που συνδέονται με τον Τραμπ από το 1998, με ακόμα ένα δισεκατομμύριο για εγγυήσεις δανείων. Τα πρόσφατα δάνεια για τα τρία ακίνητα έχουν προθεσμία μέχρι το 2024, αλλά θα επαναδιαπραγματευθούν, όπως γίνεται συνήθως με τα δάνεια εμπορικών επιχειρήσεων. 

Όπως σχεδόν κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που υπήρχε κατά τη διάρκεια της στεγαστικής φούσκας, η Deutsche Bank έχει κατηγορηθεί για παράνομες δραστηριότητες. Ο ισχυρισμός τράβηξε την προσοχή του υπουργείου Δικαιοσύνης και απασχολεί σήμερα την πώληση των τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων στους επενδυτές χωρίς να τους ενημερώσουν για τα φτωχά χαρακτηριστικά των υποκείμενων δανείων. Πολλές τράπεζες έχουν πληρώσει πρόστιμα για την ίδια στάση, αν και κανένα μεμονωμένο στέλεχος δεν έχει μπει στη φυλακή για αυτό.

Παρά το γεγονός ότι η ασυνήθιστη δημόσια ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου ζήτησε έναν διακανονισμό 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν κυρίως ένας ελιγμός δημόσιων σχέσεων – αν και ακολουθούσε τις τάσεις του παρελθόντος, μεγάλο μέρος του προστίμου δεν θα ήταν σε μετρητά αλλά σε «πιστώσεις» που θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν μέσω ενεργειών ρουτίνας – ήταν πολλά περισσότερα από όσα επιφύλασσε η Γερμανική Τράπεζα για νόμιμα έξοδα, που σχεδόν οδήγησε την τράπεζα στην κατάρρευση. Οι τιμές των μετοχών έπεσαν κατακόρυφα, τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου άρχισαν να αποσύρουν χρήματα  και τα συμβόλαια αντιστάθμισης χρεωκοπίας, ουσιαστικά δηλαδή τα ασφάλιστρα από την χρεωκοπία της Deutsche Bank, ανέβηκαν στα ύψη.
Η Deutsche Bank υποσχέθηκε να διαπραγματευτεί το προτεινόμενο πρόστιμο, και μέσα στις τελευταίες εβδομάδες είπε ότι έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Η εκλογή όμως του Τραμπ δημιουργεί σύγχυση στις διαπραγματεύσεις.

Πολύ απλά δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος για τη Deutsche Bank να συμφωνήσει με τους όρους του υπουργείου Δικαιοσύνης, όταν μια νέα κυβέρνηση θα αναλάβει σε δυο μήνες περίπου την εξουσία, με επικεφαλής έναν άνθρωπο που οφείλει στη Deutsche Bank πολλά λεφτά. Το χρέος του Τραμπ στη Deutsche Bank είναι επίσης διαπραγματεύσιμο από μόνο του, δίνοντας σε κάθε πλευρά άφθονα κίνητρα για να προχωρήσουν σε μια συμφωνία. Η Deutsche Bank θα μπορούσε να ελευθερωθεί από τις νομικές υποθέσεις της- μια μόνο από τις οποίες είναι η απάτη των χρεογράφων των στεγαστικών δανείων- ενώ ο Τραμπ θα μπορούσε να επιτύχει καλύτερους όρους για τα χρέη του.

Η Deutsche Bank θα μπορούσε να απειλήσει με διακοπή της συνεργασίας της με τον Τραμπ – ένα ισχυρό κίνητρο για τον εκλεγμένο πρόεδρο για να τους μεταχειριστεί με ευνοϊκό τρόπο.

Οι επενδυτές το έχουν αντιληφθεί. Η μετοχή της Deutsche Bank ανέβηκε πάνω από 5% όταν άνοιξε η αγορά την Πέμπτη, μετά μια πιο συγκρατημένη άνοδο την Τετάρτη.

Η Deutsche Bank και ο Τραμπ έχουν βρεθεί σε μάχη και προηγουμένως, με τον Τραμπ να υπαναχωρεί για ένα κατασκευαστικό δάνειο 640 εκατομμυρίων δολαρίων για τον πύργο – ξενοδοχείο και συγκρότημα κατοικιών. Ο Τραμπ κατηγόρησε την Deutsche Bank ότι κατέστησε την ιδιοκτησία του λιγότερο κερδοφόρα, λόγω του ρόλου της στην οικονομική κρίση και αποφάσισε να μην πληρώσει. Η Deutsche Bank προέβηκε σε ανταγωγή και υπήρξε ένας τελικός διακανονισμός.

Οι εμπειρογνώμονες της δεοντολογίας επικαλέστηκαν την υπόθεση της Deutche Bank ως ένα βασικό παράδειγμα των οικονομικών εμπλοκών που θα αντιμετωπίζει ο Τραμπ ως πρόεδρος. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Οργανισμού του Τραμπ, όπως αναμενόταν, υποστήριξαν το αντίθετο. «Σύμφωνα με τη θεωρία σας, μόνο κάποιος που δεν έχει κάνει ποτέ τίποτα στο παρελθόν μπορεί να εκλεγεί στο ανώτατο αξίωμα», είπε ο γενικός σύμβουλος του Οργανισμού, Άλαν Γκάρτιν στην Ουάσιγκτον Ποστ.

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να παραδώσει τις επιχειρήσεις του στα παιδιά του, μια αόριστη δήλωση που δεν στηρίζεται σε κάτι περισσότερο από ότι μια τυφλή εμπιστοσύνη ή κάποιον άλλον διαχωρισμό όπως έχουν κάνει άλλοι εκλεγμένοι αξιωματούχοι. Σε τελευταία ανάλυση, η οικογένεια του Τραμπ είναι μεταξύ των πιο κοντινών πολιτικών συμβούλων του. 

To ThePressProject είναι επίσημος συνεργάτης του The Intercept στην Ελλάδα

Μετάφραση: Νικολέττα Αλεξανδρή