Η πρωτεύουσα αναμένεται να μετατραπεί σε φρούριο, ενώ δύσκολες θα είναι και οι μετακινήσεις με ΙΧ αυτοκίνητο ιδιαιτέρως την Τρίτη το πρωί, οπότε οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10:00.

Στους δρόμους της Αθήνας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου θα βρίσκονται περίπου 5.000 αστυνομικοί αλλά και 500 αμερικανοί πράκτορες και ελεύθεροι σκοπευτές. Κάθε σημείο απ' όπου θα περνά το διήμερο αυτό η αυτοκινητοπομπή του Μπαράκ Ομπάμα θα εξερευνάται εξονυχιστικά από στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και εκπαιδευμένους σκύλους ανίχνευσης εκρηκτικών και θα κλείνει τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από τη διέλευση, ενώ θα χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονικός εξοπλισμός απενεργοποίησης βομβών και κινητών τηλεφώνων.

Οπως αναφέρει η «Καθημερινή», το βράδυ της Παρασκευής έφθασαν στην Αθήνα 300 πράκτορες, 150 άτομα υγειονομικό προσωπικό που θα βρίσκεται σε επιφυλακή, τα οχήματα ασφαλείας του προέδρου, ένα ελικόπτερο, η χρήση του οποίου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, στρατιωτικός εξοπλισμός, ακόμη και βυτιοφόρο με καύσιμα, καθώς για λόγους ασφαλείας δεν γίνεται ανεφοδιασμός των οχημάτων του προέδρου από αλλού.

Τα παραπάνω μεταφέρθηκαν με αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα τα οποία προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας το βράδυ της Παρασκευής, εκτός από τον ιατρικό εξοπλισμό που μεταφέρθηκε με αεροσκάφος Lockheed C130J-30 US Air Force που προσγειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ελευσίνα. 

Το πρόγραμμα του Ομπάμα

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, το Air Force One θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» γύρω στις 11 το πρωί της Τρίτης. Στις 13:30, ο Ομπάμα θα έχει ωριαία συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και θα ακολουθήσει η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίς το απόγευμα (υπολογίζεται γύρω στις 3 με 4) θα γίνουν οι κοινές δηλώσεις Ομπάμα – Τσίπρα και θα ακουθήσουν τέσσερις ερωτήσεις, δύο από έλληνες δημοσιογράφους και δύο από ξένους. Για τις 19:30 είναι προγραμματισμένο το επίσημο δείπνο στο Πρεδρικό Μέγαρο. Το πρόγραμμα της Τετάρτης δεν είναι ακόμη οριστικοποιημένο.