Κατά την διήμερη επίσκεψη του, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για ελάφρυνση του χρέους, που θα πρέπει πάντως να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις. Ακόμα και αν η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί πως ο Ομπάμα θα πιέσει την Γερμανία, τα πρώτα μηνύματα από το Βερολίνο είναι αποθαρρυντικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ ξεκαθάρισε  ότι η θέση του Βερολίνου σχετικά με το χρέος δεν αλλάζει και τόνισε πως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι βιώσιμα δημοσιονομικά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι ελάφρυνση του χρέους.

Σχετικά με την τοποθέτηση Ομπάμα, ο Ζάιμπερτ υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του για ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν υπ' όψιν, αλλά η συμφωνία που έγινε στο Eurogroup πρέπει να υλοποιηθεί. «Λαμβάνουμε υπ' όψιν το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει επισημάνει την άμεση ανάγκη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το Eurogroup συμφώνησε τον Μάιο σε ένα χρονοδιάγραμμα για αυτό το θέμα και ειδικότερα για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και αργότερα –το 2018- τα μεσοπρόθεσμα μέτρα».

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα “Passauer Neue Presse”, ότι δεν μπορεί να δίνονται υποσχέσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς με αυτόν τον τρόπο «προσφέρεται κακή υπηρεσία στην Ελλάδα».