του Μηνά Κωνσταντίνου

Πλήρης ανατροπή της εικόνας που μεταφέρεται σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στη Σούδα της Χίου προκύπτει σύμφωνα με πηγές εργαζομένων στο κέντρο φιλοξενείας, και αυτόπτες μάρτυρες του σκηνικού έντασης της Τετάρτης το βράδυ που μίλησαν στο The Press Project. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που προέκυψαν νωρίτερα την Πέμπτη από τοπικά μέσα ενημέρωσης και το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ένταση ξέσπασε όταν κάποιοι από το κέντρο προσφύγων και μεταναστών, «κυρίως Αφρικανοί», εκτόξευσαν βεγγαλικά τα οποία πήραν νωρίτερα από κατάστημα με πυροτεχνήματα το οποίο είχαν διαρρήξει. Σύμφωνα με τα εν λόγω ρεπορτάζ, πρόσφυγες και μετανάστες εκτόξευσαν τα βεγγαλικά ακόμα και προς τα σπίτια των κατοίκων, ενώ υπήρχαν αναφορές και για πέτρες σε διερχόμενα αυτοκίνητα.

Ωστόσο, απολύτως διαφορετική εικόνα από αυτή που μεταδίδουν τοπικά μέσα και το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μεταφέρουν πηγές εργαζομένων στο κέντρο φιλοξενίας και αυτόπτες μάρτυρες του γεγονότος. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως πριν την αντίδραση των μεταναστών και των προσφύγων, δέχθηκαν επίθεση με πέτρες και βράχους που άγνωστοι πετούσαν προς την πίσω είσοδο του κέντρου φιλοξενίας.

Ο χώρος γύρω από το καμπ προσφύγων στη Σούδα είναι υπερυψωμένος και τριγύρω υπάρχουν σπίτια κατοίκων του νησιού. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, στο ύψωμα υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ντόπιους και χρυσαυγίτες, που πετούσαν κατά των σκηνών του κέντρου μεγάλες πέτρες και βράχους.

Μάλιστα, για του λόγου το αληθές, υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο, όπου φαίνονται καθαρά οι τρύπες στις σκηνές των προσφύγων και μεταναστών από την επίθεση, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αναφέρεται πως από θαύμα δεν σκοτώθηκαν μικρά παιδιά που βρίσκονταν στο χώρο που γίνονταν οι ρίψεις των πετρών.

Βίντεο από το εσωτερικό σκηνής στο κέντρο προσφύγων και μεταναστών της Σούδας:

Ακολούθως, πράγματι μία ομάδα Αλγερινών, σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες, διέρρηξε ένα κατάστημα με πυροτεχνήματα και άρχισαν να τα εκτοξεύουν προς την πλευρά που δέχονταν την επίθεση για να αμυνθούν. Επίσης, λίγο αργότερα προέκυψε η φωτιά στις σκηνές του κέντρου φιλοξενίας, πιθανότατα από την ρίψη των βεγγαλικών.

Τέλος, από την πλευρά κάποιων κατοίκων, κυκλοφορεί μία πληροφορία πως νωρίτερα είχε υπάρξει κάποια μικροκλοπή σε κατάστημα του νησιού. Σύμφωνα με όσους το επικαλούνται, το περιστατικό οδήγησε τους δράστες «να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους» και να επιτεθούν κατά του καταυλισμού των προσφύγων και μεταναστών. Η πληροφορία ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από τις αρχές.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με αρκετές καταγγελίες, η αστυνομία ήταν παρούσα σε όλη τη διάρκεια των παραπάνω γεγονότων, και παρακολουθούσε αμέτοχη, παρεμβαίνοντας μονάχα όταν η κατάσταση ξέφυγε εκτός ελέγχου, παρόλο που από νωρίς ήταν γνωστά τα καλέσματα γνωστών χρυσαυγιτών στο διαδίκτυο για συγκέντρωση στον χώρο των επεισοδίων.


Σύμφωνα με μαρτυρίες εθελοντών, συνελλήφθησαν τουλάχιστον 50 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ 4-5 βρέθηκαν στο νοσοκομείο, μεταξύ των οποίων μία έγκυος γυναίκα και ένας άνδρας με κάταγμα στο κεφάλι από πέτρα.

Ακόμη, σύμφωνα με την efsyn, προπηλακίστηκε 40χρονη γυναίκα που περνούσε τυχαία με τον συνοδό της και σταμάτησαν για να δουν τι συμβαίνει, όταν γνωστός οπαδός της Χρυσής Αυγής του νησιού την αναγνώρισε ως «αλληλέγγυα», ενώ αστυνομικοί με πολιτικά προσήγαγαν νεαρό, χωρίς να έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι.

Συντονισμένη επίθεση οπαδών της Χρυσής Αυγής;

Άλλωστε, ακόμα και σύμφωνα με τα προηγούμενα ρεπορτάζ, την στιγμή που ξέσπασε η ένταση στο καμπ της Σούδας, στο σημείο υπήρχαν ήδη περί τους 50 χρυσαυγίτες, με αρκετούς από αυτούς να είναι οπλισμένοι με σιδερολοστούς.

Ακόμη, μόλις την προηγούμενη ημέρα, στο νησί διοργανώθηκε ομιλία των Κασιδιάρη και Λαγού της Χρυσής Αυγής, μαζί με εθνικιστές από την Ευρώπη, όπως ο γνωστός ακροδεξιός Φίλιπ Ντεβίντερ από το φασιστικό «Φλαμανδικό Συμφέρον» του Βελγίου. Τα δύο μέλη της εγκληματικής οργάνωσης καταφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά των προσφύγων και όσων τους εκφράζουν την αλληλεγγύη τους, τονίζοντας πως σε αυτούς δεν αναγνωρίζουν κανένα δικαίωμα.

«Ποιο δικαίωμα έχουν οι λαθρομετανάστες; Το μοναδικό τους δικαίωμα είναι να τους βγάλουμε ένα εισιτήριο και να τους γυρίσουμε πίσω» δήλωσε ο Γ. Λαγός, ενώ σε μία ναζιστική αναλαμπή, ο Η. Κασιδιάρης κάλεσε να υπάρξουν ειδικοί χώροι κράτησης, στους οποίους οι άνθρωποι αυτοί «θα δουλεύουν και θα παράγουν έργο υπέρ του δημοσίου».

«Υπάρχει μόνο ένας ρατσισμός. Αυτός σε βάρος των Ελλήνων. Αντιληφθείτε το και παλέψτε αυτό που συμβαίνει» κάλεσε το ακροατήριο ο Γ. Λαγός.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, αρκετός κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από το δημαρχείο της Χίου, όπου διαμαρτυρήθηκε για τη δράση και τη συμπεριφορά των οπαδών της Χρυσής Αυγής στο νησί.