Μεταξύ των θεμάτων τα οποία θα συζητηθούν στη μίνι συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ περιλαμβάνονται η κρίση της Συρίας και της Ουκρανίας, καθώς, επίσης, οι συνέπειες των αμερικανικών εκλογών, διότι στην Ευρώπη επικρατεί ανησυχία για την τήρηση ή μη διεθνών συνθηκών όπως αυτής για το κλίμα και της συμφωνίας για τα πυρηνικά με το Ιράν.
 
Την Πέμπτη, ο αμερικανός Πρόεδρος και η καγκελάριος της Γερμανίας, έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου, στην οποία ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την υποστήριξή του στην Αγκέλα Μέρκελ.
 
Στάθηκε επίσης στην ανάγκη ολοκλήρωσης της ΤΤΙΡ και εξαπέλυσε επίθεση στον Άσαντ. «Χρέος της πολιτικής είναι να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις», τόνισε η Μέρκελ, που στάθηκε στο έργο που έχει να επιδείξει ο Ομπάμα. Αιχμές και των δύο κατά της Ρωσίας.
 
Ο Ομπάμα υπογράμμισε την ανάγκη ολοκλήρωσης της ΤΤΙΡ ενώ υπογράμμισε επίσης τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια της Ευρώπης, καθώς το Βερολίνο έχει εκφράσει την ανησυχία του για τις προθέσεις του Τραμπ σχετικά με το ΝΑΤΟ. Σχετικά με την συμφωνία, η Μέρκελ ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει επιστροφή από την παγκοσμιοποίηση».
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έπλεξε το εγκώμιο της Α. Μέρκελ, λέγοντας πως «είναι δικό της ζήτημα τι θα κάνει στις εκλογές, εκείνη και ο γερμανικός λαός θα αποφασίσουν, αλλά εγώ θα την ψήφιζα». Ωστόσο, η ίδια απέφυγε να απαντήσει για τον αν θα θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την καγκελαρία.
 
Επίσης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε αιχμές κατά της Ρωσίας, απηύθυνε κάλεσμα ενότητας για τις Ηνωμένες Πολιτείας, ενώ από κοινού επιτέθηκαν στο καθεστώς Άσαντ.