Την απαλλαγή του πρώην προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου αναφορικά με το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης ζητεί από το Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας Ανδρέας Κούτρας.

Ο κ. Γεωργίου είχε απαλλαγεί αρχικά από το συγκεκριμένο αδίκημα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, κατά του οποίου ωστόσο άσκησε αναίρεση η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Η δικογραφία είχε επιστρέψει στα χέρια του εισαγγελικού λειτουργού ύστερα από αναίρεση που είχε γίνει από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, που είχε κάνει εν μέρει δεκτή την αναίρεση της εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αποτιμώντας τα στοιχεία του φακέλου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και ως εκ τούτου εισηγείται να μην γίνει κατηγορία για την υπόθεση. Την τελική απόφαση θα λάβει το Συμβούλιο Εφετών.

Σύμφωνα με την κατηγορία, το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης φέρεται να διαπράχθηκε το 2009, προκειμένου να εισαχθεί η Ελλάδα στο μνημόνιο, μέσω διόγκωσης του ελλείμματος.

Ωστόσο, ο εισαγγελέας Εφετών στη σημερινή του εισήγηση κρίνει ότι δεν προκύπτουν στοιχεία και ζητά να μην παραπεμφθεί σε δίκη. Την απόφαση θα λάβει το Συμβούλιο Εφετών.