Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο Τραμπ περιγράφει τις δράσεις που θα αναλάβει την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου,. Ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνεται και η απόσυρση των ΗΠΑ από την Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης Ειρηνικού (TPP), μιας φιλόδοξης συμφωνίας διεθνούς εμπορίου.

«Ανούσια η συμφωνία χωρίς τις ΗΠΑ»

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, τόνισε ότι χωρίς την συμμέτοχη των ΗΠΑ «η συμφωνία ΤΡΡ δεν έχει νόημα». Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αργεντινή, ο ιάπωνας πρωθυπουργός επισήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση ανάμεσα στους ηγέτες των χωρών, αν και δεν συζητήθηκε το αν θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία χωρίς την συμμετοχή των ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως θα εκδώσει διάταγμα το οποίο μειώνει τον αριθμό των κανονισμών της κυβέρνησης, θα ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να εξετάσει τις παραβιάσεις των προγραμμάτων άδειας εργασίας σε ξένους υπηκόους, και θα ακυρώσει κάποιους περιορισμούς στην παραγωγή ενέργειας, μεταξύ των οποίων και η παραγωγή πετρελαιοφόρου σχιστόλιθου, αερίου και άνθρακα.