Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ερντογάν στη φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα A Haber, ο Τούρκος βάζει ξανά στο επίκεντρο της συζήτησης την επαναδιαπραγμάτευση της εν λόγω συνθήκης, υποστηρίζοντας πως δεν είναι ένα ιερό κείμενο, και πως θα «Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο».
 
«Τι θα συμβεί αν η Τουρκία παραμείνει απομακρισμένη από την Συρία και τις άλλες περιοχές;», αναρωτιέται ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος προσθέτει: «Σε αυτή την περίπτωση αυτές οι περιοχές θα είχαν γαλήνη και ασφάλεια;» εμφανίζεται να αναρωτιέται στις δηλώσεις του, ενώ συνεχίζει αναφερόμενος στα αποτελέσματα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.
 
«Οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης. Με την Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή την διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα. Η συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης ξεκινά από αυτό το σημείο» υποστηρίζει ο Τούρκος Πρόεδρος. 
 
Ακολούθως, υπεραμυνόμενος όσων κέρδισε η Τουρκία από τη Συνθήκη της Λωζάνης, ο Ερντογάν αναφέρει πως «φυσικά αντιμετωπίζουμε με ευχαρίστηση ότι κερδίσαμε στην Συνθήκη της Λωζάνης. (Όμως), η Λωζάνη δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε».
 
Σε αυτό το σημείο, ο Ερντογάν τονίζει πως «θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο. Ακόμη επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν στην Λωζάνη. Να μας συγχωρέσουν. Έχω δικαίωμα λόγου. Θα καταβάλλουμε κάθε είδους προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τους στόχους του 2023. Γνωρίζουμε ότι θα πατήσουμε τον πόδι πολλών πλευρών. Θα αγγίξουμε πολλά συμφέροντα. Αυτό θα το πράξουμε μαζί σε κάθε περίπτωση. Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα».