Σημειώνεται πως την Τρίτη, αφού αρχικά ανακοίνωσε πως δεν θα παραχωρήσει την συνέντευξη στην εφημερίδα των NYT, στο πλαίσιο των επιθέσεών του στον Τύπο, τελικώς συναντήθηκε με τους δημοσιογράφους της εφημερίδας, την οποία χαρακτήρισε «υπέροχο Αμερικανικό κόσμημα- ένα παγκόσμιο κόσμημα».

The President-elect’s parting message: The New York Times is “a world jewel. And I hope we can all get along.”
— Mike Grynbaum (@grynbaum) November 22, 2016

 
«Αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ οργισμένοι», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ για εκείνους που τον υποστήριξαν στις πολιτείες, που παραδοσιακά «ανήκουν» στους Δημοκρατικούς. «Είναι οι ξεχασμένοι άνδρες και γυναίκες», σημείωσε, ερμηνεύοντας τη στάση των ψηφοφόρων, ενώ επιφυλάχθηκε για το εκλογικό σύστημα το οποίο τον έφερε στον Λευκό Οίκο. Μάλιστα, δήλωσε πως δεν υπήρξε «ποτέ θαυμαστής του Εκλεκτορικού Κολλεγίου» και ότι θα μπορούσε με την ίδια άνεση να διεκδικήσει την λαϊκή ψήφο. «Η κοινότητα των Αφροαμερικανών με συμπαθεί. Τους αρέσουν αυτά που λέω», υποστήριξε. 
 

Αποστάσεις από τους φασιστικούς χαιρετισμούς, όχι από τον Μπάνον

 
Μοιραία, τα ερωτήματα των δημοσιογράφων περιστράφηκαν και στη στήριξη που βρήκε από ακροδεξιές οργανώσεις, με τον Τραμπ να επιχειρεί, εμφανώς καθυστερημένα, να διαχωρίσει τη θέση του. Για τους ψηφοφόρους των ακροδεξιών οργανώσεων, που δήλωσαν την υποστήριξή τους προς αυτόν και πανηγύρισαν με φασιστικές χειρονομίες τη νίκη του, ο Αμερικανός νεοεκλεγείς πρόεδρος τόνισε ότι δεν επιθυμεί να δώσει ώθηση σε αυτές τις ομάδες, και τις καταδίκασε σχολιάζοντας ότι πρέπει να εξετασθούν οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να υπάρχει αυτή η δραστηριότητα.
 
«Τους αποδοκιμάζω και τους καταδικάζω» είπε στη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους της εφημερίδας, σύμφωνα με την Τζούλι Ντέιβις, τη διαπιστευμένη ρεπόρτερ στον Λευκό Οίκο.
 
Ο Τραμπ, ωστόσο, υπερασπίστηκε τον στενό σύμβουλό του, τον Στιβ Μπάνον -ο οποίος είναι πρώην επικεφαλής του αμφιλεγόμενου ιστότοπου Breitbart και εκπρόσωπος της «εναλλακτικής δεξιάς»- διαβεβαιώνοντας ότι αν πίστευε πως είναι «ρατσιστής» ή ακροδεξιός, δεν θα σκεφτόταν καν την πιθανότητα να τον εντάξει στο επιτελείο του.

On Bannon:”If I thought he was a racist or alt-right or any of the things, the terms we could use, I wouldn't even think about hiring him.”
— Maggie Haberman (@maggieNYT) November 22, 2016

Ο νόμος στα χέρια του

Trump on his businesses/conflict q's: “The law's totally on my side, the president can't have a conflict of interest.”
— Maggie Haberman (@maggieNYT) November 22, 2016

Ακόμη, ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε πως σκέφτεται να μην ασκήσει πιέσεις για να κινηθούν νομικές διαδικασίες κατά της Χίλαρι Κλίντον, εφόσον αυτό θα προκαλούσε μεγάλο διχασμό στον αμερικανικό λαό.
 
«Δεν θεωρώ ότι οι υποστηρικτές μου θα απογοητευθούν. Θεωρώ ότι θα εξηγήσω πως με πολλούς τρόπους θα σώσουμε τη χώρα μας», διευκρίνισε ο Τραμπ, ενώ συμπλήρωσε ότι αρκετοί Αμερικανοί πολίτες θα επιχειρηματολογήσουν ότι το ίδρυμα των Κλίντον έχει κάνει «καλή δουλειά».
 
Σχολιάζοντας τις νομικές υποθέσεις που εκκρεμούν εις βάρος του για την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι «ο νόμος είναι πλήρως με το μέρος του, ο πρόεδρος δε μπορεί να έχει σύγκρουση συμφερόντων».
 

Παγκόσμια ειρήνη μέσω… του γαμπρού του

 
Ο Τραμπ εμφανίστηκε αλλαγμένος και στην προσέγγισή του στον απερχόμενο Πρόεδρο Ομπάμα, αφού εξέφρασε τη συμπάθειά του στο πρόσωπό του, ενώ προκάλεσε με τις απόψεις του γύρω από τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής. 
 
«Είπε πολύ καλά πράγματα μετά τη συνάντηση και εγώ είπα πολύ καλά πράγματα για εκείνον», σχολίασε για τον Μπάρακ Ομπάμα, για να συμπληρώσει πως «μου είπε ποια πίστευε ότι είναι τα μεγάλα προβλήματα και συγκεκριμένα ένα πρόβλημα».

“I had a great meeting with President Obama,” Trump says, says he never met him before. “I really liked him a lot.”
— Maggie Haberman (@maggieNYT) November 22, 2016

 
«Πιστεύω ότι επιθυμεί να κάνει απολύτως το σωστό για τη χώρα ως προς τη μετάβαση», εκτίμησε σε σχέση με τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι στιγμής ο Ομπάμα.
 
Σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, ο νέος Πρόεδρος σημείωσε πως δεν θεωρεί πως οι ΗΠΑ πρέπει να διαδραματίζουν το ρόλο του οικοδόμου των εθνών στην παγκόσμια σκηνή και  ότι η «τρέλα» του πολέμου αυτού πρέπει να σταματήσει. Παράλληλα, υποστήριξε ότι «θα ήθελε να είναι εκείνος που θα φέρει την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων». «Κάτι τέτοιο θα ήταν “μεγάλο επίτευγμα”», είπε.

I asked PEOTUS what role he sees Kushner playing. Indicates formal role unlikely but he could be a player on Mideast peace.
— Maggie Haberman (@maggieNYT) November 22, 2016

 

“I would love to be the one who made peace with Israel and the Palestinians, that would be such a great achievement.”
— Mike Grynbaum (@grynbaum) November 22, 2016

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι ο γαμπρός του, ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο σύζυγος της κόρης του, Ιβάνκα, θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

 

Ανακάλυψε την κλιματική αλλαγή

 
Χαρακτηριστική της «στροφής στον ρεαλισμό», η άποψη που εξέφρασε ο Τραμπ για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Ο νεοεκλεγέντας Πρόεδρος δήλωσε πως διατηρεί «ανοιχτό μυαλό» σε σχέση με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ενώ υποστήριξε ότι αναγνωρίζει την ύπαρξη σύνδεσης ανάμεσα στην κλιματική αλλαγή και την ανθρώπινη δραστηριότητα, σημειώνοντας ότι «ο καθαρός αέρας είναι ζωτικά σημαντικός».

Tom Friedman asks if Trump will withdraw from climate change accords. Trump: “I’m looking at it very closely. I have an open mind to it.”
— Mike Grynbaum (@grynbaum) November 22, 2016

 
Ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει επανειλημμένα «φάρσα» την πρόκληση του φαινομένου του θερμοκηπίου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ενώ πολλοί εκφράζουν ανησυχίες για πιθανή προσπάθειά του να αναιρέσει τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη συμφωνία για το κλίμα.
 
Τέλος, σχετικά με τη στελέχωση της κυβέρνησής του, τη σχέση με τα στελέχη του κόμματός του, αλλά και το μέλλον του στη «σημαντικότερη δουλειά του κόσμου», ο Τραμπ εμφανίστηκε άνετος και αισιόδοξος.
 
«Αυτή τη στιγμή είναι όλοι ερωτευμένοι μαζί μου», είπε ο εκλεγμένος πρόεδρος, αναφερόμενος στις σχέσεις του με τα μέλη της κεντρικής επιτροπής των Ρεπουμπλικανών, που κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχαν «διασταυρώσει τα ξίφη τους» πολλές φορές μαζί του.