«Εργαζόμαστε εντατικά για μία συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει υποχωρήσεις στα εργασιακά και θα γεφυρώνει το χάσμα στα δημοσιονομικά» είπε συγκεκριμένα, ενώ παράλληλα, αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σημείωσε ακόμη πως είναι εφικτός και ρεαλιστικός ο στόχος να υπάρξει staff level agreement μέχρι το τέλος της εβδομάδας και πολιτική συμφωνία στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ υπογράμμισε ότι «PLAN B δεν υφίσταται για την ελληνική κυβέρνηση».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε, θα πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες από όλες τις πλευρές ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ποσοτική χαλάρωση.

Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις σχετικά με το τι θα πράξει η ελληνική πλευρά, σε περίπτωση που αυτό το προαναφερθέν χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν επαληθευτεί, ο Τζανακόπουλος απάντησε πως αν υπάρξουν έντονες διαφωνίες, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια της διαπραγμάτευσης ώστε σε κάθε περίπτωση να βρεθεί μία λύση έως το τέλος του χρόνου.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τα εργασιακά, ο Τζανακόπουλος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφείς τις θέσεις της για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μη αποδοχή της αύξησης του ορίου στις ομαδικές απολύσεις. Ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να αποδεχθεί η κυβέρνηση να πάρει δυσμενή μέτρα τώρα ώστε να υπάρξει αποκατάσταση αργότερα. «Δεν συζητάμε σενάρια μετάθεσης τους προβλήματος στο μέλλον», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε για μία ακόμη φορά τα περί προσφυγής στις κάλπες, χαρακτηρίζοντας «μη υπαρκτό» το σενάριο των εκλογών. Η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει ώστε να κλείσει η αξιολόγηση στις 5 Δεκέμβρη και να γίνουν όσα απαιτούντα, τόνισε, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνο για τη χώρα το σενάριο των εκλογών. «Το σενάριο των εκλογών εν μέσω διαπραγμάτευσης είναι η θέση της Ν.Δ. Και η θέση αυτή είναι επικίνδυνη για τη χώρα γιατί θα διέκοπτε τη διαδικασία της αξιολόγησης» ανέφερε.

Για το Κυπριακό είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών και ότι η Αθήνα βρίσκεται σε συντονισμό με τη Λευκωσία με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν έχει καθοριστεί συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο.