του Κώστα Εφήμερου

Το ThePressProject είναι σήμερα μόλις το 3ο μέσο μαζικής ενημέρωσης στην Ευρώπη που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους αναγνώστες του. Από αυτά το Ολλανδικό Correspondent κρατάει κλειστό το περιεχόμενό του (αλλά οι συγγραφείς μπορούν να σας προσκαλέσουν να διαβάσετε δωρεάν κάποια κείμενά τους) και το Γαλλικό  Mediapart προσφέρει τα ρεπορτάζ του μόνο σε συνδρομητές. Έτσι το TPP έγινε τον Νοέμβριο το πρώτο ANM (All News Media) που παραμένει ανοιχτό και ταυτόχρονα βασίζεται σε συνδρομές στην εδώ πλευρά του Ατλαντικού. Ελπίζω να κατανοείτε τη σημασία αυτής της μικρής επανάστασης που ήρθε ανέλπιστα στην χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομική και δημοσιογραφική κρίση. Τώρα όμως που εξημερώσατε την ενημέρωση η αλεπού θα σας έλεγε ότι δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι έχετε μόνιμες ευθύνες.

Από τους 4.000 και πλέον ανθρώπους που αποφάσισαν ότι το TPP θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί περισσότεροι από 1800 έχουν γραφτεί με πάγιες εντολές ενώ άλλοι 1200 έχουν καταθέσει μια μικρή προκαταβολή μηνών την οποία σκοπεύουν να μετατρέψουν σε πάγια εντολή αργότερα. Από αυτούς μόνο 500 έχουν γραφτεί στην πλατφόρμα των 1101 και από αυτούς λιγότεροι από 100 συνδέονται σε αυτή. Κι όμως αυτή η μικρή επαναστατική διαδικασία που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα δεν πρέπει να σταματήσει τώρα.

Όλοι εσείς που συνεισφέρατε είτε με μια συνδρομή είτε έκτακτα ολοκληρώστε τις εγγραφές σας στην πλατφόρμα, συνδεθείτε, επικοινωνήστε μαζί μας, προτείνετέ μας θέματα, κρίνετε το έργο μας, δημιουργήστε μια εσωτερική κοινότητα και γίνετε μέλη της προσπάθειας μας. Στη δική σας ενεργή συμμετοχή βασιζόμαστε για να κάνουμε το επόμενο βήμα, να μεγαλώσουμε, να προσφέρουμε περισσότερη δημοσιογραφία και περισσότερο έλεγχο στην εξουσία. Με τη βοήθειά σας και την ενεργή συμμετοχή σας, με τις υποδείξεις σας και τις κοινοποιήσεις σας στα κοινωνικά δίκτυα το TPP μπορεί να παίξει ρόλο στον καθορισμό της καθημερινής ατζέντας.

Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σας προσφέρουμε περισσότερα. Υπογράψαμε συνεργασίες με το The Intercept και το Project Syndicate αλλά δεν σταματάμε εδώ. Τις επόμενες ημέρες το TPP θα πάρει μέρος σε μια δημοσιογραφική αποκάλυψη με την La Republica, μιλάμε με το Open Democracy, το Democracy Now και το Mediapart, σχεδιάζουμε το πρώτο ένθετο κυριακάτικο ηλεκτρονικό περιοδικό, οργανώνουμε δημοσιογραφική αποστολή για την κάλυψη του ιταλικού δημοψηφίσματος, τηρούμε την υπόσχεσή μας για τουλάχιστον ένα πρωτογενές ρεπορτάζ ή ανάλυση την ημέρα (δείτε εδώ) και αναβαθμίζουμε την συνεργασία μας με το Wikileaks (την Δευτέρα θα καταλάβετε τη σημασία αυτής της αναβάθμισης).

Το μήνα που μας πέρασε το ThePressProject σημείωσε νέο ρεκόρ δεχόμενο περισσότερους από 1,66 εκατομμύρια επισκέπτες. Σχεδόν 100.000 άνθρωποι συνδέθηκαν τα χαράματα στο TPP για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη των αμερικανικών εκλογών. Στη σελίδα μας δημοσιεύτηκαν 4.963 σχόλια.

Στις 8 Νοεμβρίου σας ρώτησα που είστε και μου είπατε «είμαστε εδώ». Τώρα ξέρω ότι είστε εδώ αλλά σας ζητάω να είστε λιγότερο παθητικοί, να πάρετε μέρος στο μεγαλύτερο εγχείρημα που γίνεται στην Ευρώπη για ένα νέο είδος μέσου μαζικής ενημέρωσης με ισχυρά θεμέλια, με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των πολλών, τον έλεγχο της εξουσίας και της διαφθοράς, την προαγωγή της ουσιαστικής ενημέρωσης και την παραγωγή πρωτογενούς έρευνας.

Το εγχείρημα των 1101 και η επιτυχία του δίνει δύναμη και σε άλλες χώρες. Στην Ισπανία μια ομάδα 20 δημοσιογράφων ετοιμάζουν το Saltamos με στόχο τους 10.000 συνδρομητές μέχρι τον Μάρτιο του 2017. Σκοπεύουν να παράγουν δημοσιογραφία ανοιχτή σε όλους. Μιλάμε ήδη μαζί τους, όχι μόνο προσφέροντας την εμπειρία μας αλλά στοχεύοντας σε μελλοντική μόνιμη συνεργασία. Αντίστοιχα εγχειρήματα προετοιμάζονται σε Ιταλία, Γερμανία και Πορτογαλία. Η βρετανική (και συστημική) Guardian ζητάει όλο και με πιο επιθετικό τρόπο την συμμετοχή των αναγνωστών της προειδοποιώντας ότι κινδυνεύει η βιωσιμότητά της. Μεγάλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί καταρρέουν και αναζητούν νέο μοντέλο επιβίωσης που θα βασίζεται στην στήριξη του κόσμου. Εσείς ξέρετε ότι γίνεται. Ελάτε να το κάνουμε πραγματικότητα.

Το ThePressProject είναι ένας μικρός οργανισμός με μεγάλα όνειρα. Όνειρα όμως που είναι ένα βήμα πριν την πραγμάτωσή τους. Φτάνει μόνο τα μέλη να είναι ενεργά, να μην αμελούν τη συνδρομή τους, να συμμετέχουν στην διάδοση του δημοσιογραφικού έργου και να βοηθήσουν στην επέκταση της βάσης των μελών. Χρειάζονται μόνο 5.000 μέλη για να διπλασιάσουμε τη δουλειά μας. 10.000 μέλη για να παράγουμε κάθε εβδομάδα όση ύλη βρίσκετε αθροιστικά σε όλες τις καθημερινές εφημερίδες, να κάνουμε τηλεόραση όπως την οραματιζόμαστε, να ξεκινήσουμε πλήρη ροή ραδιοφώνου. Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τις ισορροπίες, να ταρακουνήσουμε το σύστημα και να συμμετάσχουμε ενεργά την καθημερινή ατζέντα της ενημέρωσης.

Το ξέρω ότι είστε εδώ. Η αλεπού όμως έχει δίκιο. Έχετε ευθύνες για ό,τι εξημερώνετε.