Η συνταγματική αναθεώρηση, PEC 55, δημιουργεί ένα «ταβάνι» στα δημόσια έξοδα, το οποίο θα είναι ανάλογο με τα ποσοστά πληθωρισμού της προηγούμενης χρονιάς και δε θα εξαρτάται, πλέον, από την αύξηση των εσόδων του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βραζιλίας, Μικέλ Τεμέρ, η αναθεώρηση αυτή θα βοηθήσει την οικονομία της Βραζιλίας καθώς τα δημόσια έξοδα της χώρας το 2015 αποτελούσαν το 66.2% του ΑΕΠ. Η πρόταση, που φαίνεται να θεσμοθετεί το νεοφιλελευθερισμό, αναγκάζει, επί της ουσίας, όλες τις επόμενες κυβερνήσεις να περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση, την υγεία, τις κοινωνικές παροχές και τις δημόσιες υπηρεσίες. Το μέτρο αυτό θα ισχύει για τα επόμενα 20 χρόνια, με μόνη δυνατότητα τροποποίησής του σε μια δεκαετία, από την τότε μελλοντική κυβέρνηση.

Το μέτρο, εισήχθη στο Κοινοβούλιο για την τελική του έγκριση, περνώντας από δύο στάδια ψηφοφορίας: κατά την πρώτη ψηφοφορία, στις 29 Νοεμβρίου, η Γερουσία της Βραζιλίας ψήφισε με 65 υπέρ έναντι 14 κατά και η δεύτερη ψηφοφορία θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου. Για να εγκριθεί χρειάζεται η πλειοψηφία των τριών πέμπτων του κοινοβουλίου. Ωστόσο, κατά την έναρξη της δεύτερης ψηφοφορίας στη Γερουσία, η πλειοψηφία των γερουσιαστών που ενέκρινε το νομοσχέδιο έχει το δικαίωμα να ακυρώσει τη συνεδρία.

Διαδηλώσεις και συγκρούσεις

Η νεολαία της χώρας έχει ήδη προχωρήσει σε καταλήψεις τουλάχιστον 1.108 δημοσίων σχολείων και πανεπιστημίων σε όλη τη χώρα και περίπου 200.000 μαθητές απέχουν από τις κατατακτήριες εξετάσεις για το πανεπιστήμιο. Με αυτές τις δράσεις τους, εναντιώνονται τόσο στον τρόπο με τον οποίο ο Τεμέρ ανέλαβε την Προεδρεία της χώρας, όσο και στο πολιτικό του σχέδιο για μειώσεις δημοσίων δαπανών και ιδιωτικοποιήσεις.

Χιλιάδες ακτιβιστές συγκρούστηκαν την Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, με τη στρατιωτική αστυνομία μπροστά από το κτίριο του Εθνικού Κογκρέσου.

Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν διαδηλωτές ανέτρεψαν ένα αυτοκίνητο και πέταξαν στο έδαφος χημικές τουαλέτες και οι αστυνομικοί έσπευσαν να επέμβουν, σύμφωνα με την εκπρόσωπο των δυνάμεων της αστυνομίας.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν φοιτητές, ακτήμονες αγρότες, μέλη εργατικών συνδικάτων, υποστηρικτές του Κόμματος Εργαζομένων (PT) και άλλοι.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν, επίσης, για το γεγονός ότι μέλη του Κογκρέσου επιδιώκουν να λάβουν ασυλία για οποιαδήποτε δίωξη για δωροληψία που σχετίζεται με το σκάνδαλο στη βραζιλιάνικη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου, Petrobras.

Το σκάνδαλο Petrobras

Οι εισαγγελικές αρχές της χώρας κοινοποίησαν το 2015 στοιχεία που έδειχναν ότι  20 κατασκευαστικές εταιρίες στη Βραζιλία είχαν στήσει καρτέλ με δωροδοκίες, εξασφαλίζοντας συμβάσεις που επιβάρυναν τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου.

Μετά από έρευνες και διώξεις σε βάρος δεκάδων προσώπων για ξέπλυμα χρήματος, διαφθορά και σύσταση καρτέλ, η Petrobras ανέστειλε όλες τις πληρωμές και έβαλε στη μαύρη λίστα τις κατασκευαστικές εταιρείες που ενέχονται στο κύκλωμα, πολλές από τις οποίες υπέβαλαν εν συνεχεία αιτήσεις προστασίας από τους πιστωτές τους. Το αποτέλεσμα ήταν να αναγκαστούν οι εργολήπτριες εταιρίες να «παγώσουν» δεκάδες έργα και να απολύσουν εργαζομένους. Το σκάνδαλο επιδείνωσε την ήδη άσχημη κατάσταση της οικονομίας της Βραζιλίας και πρόσθεσε ακόμα περισσότερους ανέργους στα ήδη 12 εκατομμύρια πολιτών που ζουν χωρίς εργασία.