«Είμαστε σίγουροι ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει μαζί μας στο πρόγραμμα», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ. Ωστόσο, τόνισε πως «δεν θέλω να προκαταλάβω το αποτέλεσμα» της συνεδρίασης του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι θέση υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα πήρε και ο Πιερ Μοσκοβισί την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει, «όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι το ΔΝΤ είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος, πρώτα για την Ελλάδα, καθώς η παρουσία του βοήθησε πολύ, δεύτερον και για τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη τα οποία αισθάνονται ασφάλεια ότι η διεθνής χρηματοοικονομική κοινότητα είναι εκεί, δηλώνει παρούσα, στο ελληνικό πρόγραμμα, δίπλα στην Ελλάδα. Πάντα έχουμε μια συνολική προσέγγιση ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει στο πρόγραμμα, αλλά πάντα προσπαθούμε να βρούμε ορθολογικούς τρόπους για να φτάσουμε σε αυτό το στόχο».

«Σταθερές συμφωνίες για πρωτογενές πλεόνασμα»

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ τονίζει πως οι αποφάσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα έχουν ληφθεί και είναι σταθερές. Σχετικά με το εάν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα συναινέσει  σε μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018, η πηγή του γερμανικού ΥΠΟΙΚ παρέπεμψε στις υπάρχουσες «σταθερές συμφωνίες».

Όπως υποστήριξε, το θέμα των δημοσιονομικών στόχων δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αλλά «είναι ζητήματα που συζητούνται και αποφασίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στα αντίστοιχα όργανα και συζητούνται εκεί τα μέτρα που αναφέρατε».