Σύμφωνα με την τουρκική Milliyet, σε άρθρο του με τίτλο «Δεν αποδεχόμαστε την de facto κατάσταση», ο Μελβούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζει πως οι συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με τα ζητήματα κυριαρχίας και αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγίου, τονίζοντας πως η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί τη δημιουργία ενδεχομένων de facto καταστάσεων από την Ελλάδα επί των γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς.
 
Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος αναφέρει πως «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας ως προς τις βραχονησίδες των Ιμίων. Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του AKP δεν υπήρξε καμία αλλαγή ως προς το νομικό και de facto καθεστώς στο Αιγαίο».
 
Όπως ανέφερε στο άρθρο του, «στο πλαίσιο αυτό, δεν θα αποδεχθούμε τη δημιουργία από την Ελλάδα ενδεχόμενων de facto καταστάσεων επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς και, σε περίπτωση απόπειρας, ανακοινώνεται ότι αυτά δεν θα έχουν αποτέλεσμα από νομική σκοπιά. Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας έχουν ξεκινήσει από το 2002, επί Πρωθυπουργίας του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετσεβίτ. Η πρώτη συνάντηση έγινε στην Άγκυρα στις 12 Μαρτίου 2002 και, μέχρι να έρθει στην εξουσία η κυβέρνηση AKP στα τέλη του 2002, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7 κύκλοι διερευνητικών συνομιλιών. Οι διερευνητικές συνομιλίες συνεχίσθηκαν, χωρίς διακοπή, και κατά τη θητεία του AKP».
 
Η δήλωση αυτή του Τούρκου αξιωματούχου της κυβέρνησης, έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τους ισχυρισμούς του αρχηγού της κεμαλικής αντιπολίτευσης του CHP Κιλιτσνάρογλου, που υποστηρίξει πως η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου.