Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του εισηγητή των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκη, ο Σ Κοντονής τόνισε ότι «στο νομοσχέδιο για την ίση μεταχείριση των προσώπων, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, τις πεποιθήσεις τους, την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ, έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τρία άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ ο εισηγητής του, Κ. Κατσίκης, είχε θέσει νωρίτερα το ερώτημα, «αν μπορεί ένας γκέι να είναι μπέιμπι σίτερ, ή ένας τρανσέξουαλ να είναι παιδαγωγός», με αποτέλεσμα να του ασκηθεί κριτική από πολλούς βουλευτές, αλλά και από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Καραγιαννίδη.

Οι συνεργασίες έχουν το στοιχείο της διαφωνίας σε επιμέρους θέματα. Μην μας κάνει εντύπωση όταν υπάρχουν διαφωνίες σε αυτά τα ζητήματα. Το να προβάλλονται με αυτή την επιθετικότητα, προσδίδει άλλα πράγματα σε αυτούς που τα προβάλλουν».

Ο Σ. Κοντονής υπογράμμισε πως οι διαφωνίες ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι πρόδηλες σε τέτοιου είδους όπως του Κ. Κατσίκη, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά διαφωνούμε την καθολική εξομοίωση του σύμφωνου συμβίωσης με τον γάμο. Δεν μπορούμε να τα ισοπεδώσουμε όλα».