Η απόφαση των βετεράνων έρχεται λίγες μέρες αφού η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα κόψει τις προμήθειες του καταυλισμού των Ινδιάνων, μια ιδέα που προκάλεσε κατακραυγή σχεδόν σε ολόκληρες της Ηνωμένες Πολιτείες. Οι διαδηλωτές προσπαθούν εδώ και μήνες να αποτρέψουν το σχέδιο διέλευσης ενός γιγαντιαίου αγωγού πετρελαίου κόστους 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 3,5 δισ. ευρώ) από την περιοχή των Ινδιάνων Σιού. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο αγωγός αποτελεί απειλή για τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και βεβηλώνει τα ιερά εδάφη του καταυλισμού τους.

Οι αρχές έχουν εκδώσει τελεσίγραφο για εκκένωση της περιοχής από τους διαδηλωτές μέχρι τη Δευτέρα, υποστηρίζοντας ότι αυτό γίνεται εξαιτίας των αναμενόμενων δύσκολων καιρικών συνθηκών αλλά η απειλή του Κυβερνήτη Jack Dalrymple δεν αναμένεται να εκτελεστεί τις ερχόμενες ημέρες αφού η κοινή γνώμη τον ανάγκασε να αναστείλει την απαγόρευση εισόδου οχημάτων στην περιοχή. Ο Κυβερνήτης υποστηρίζει ότι δεν είναι πρακτικά δυνατό να παρακαμφθεί η περιοχή των Σιου αλλά ζήτησε να δει εκπροσώπους της Ινδιάνικης φυλής προκειμένου να «ανοικοδομήσουν τις σχέσεις τους».

Όσο όμως ο Dalymple θα προσπαθεί αν συζητήσει με τους ιθαγενείς, σύμφωνα με το Reuters, η οργάνωση Veterans Stand for Standing Rock, με περισσότερους από 2.000 βετεράνους στρατιωτικούς των ΗΠΑ σκοπεύουν να μεταβούν στην περιοχή το Σαββατοκύριακο και να σχηματίσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά από την αστυνομία προκειμένου να προστατέψουν τους Ινδιάνους. Ο Σερίφης της περιοχής δήλωσε ότι οι αρχές γνωρίζουν την πρόθεση της οργάνωσης αλλά δεν θέλησε να μαρτυρήσει το καλωσόρισμα που προετοιμάζουν στους νεόφερτους διαδηλωτές.

Οι Ιθαγενείς πάντως, που αυτοαποκαλούνται «προασπιστές του νερού» προετοιμάζονται για τον βαρύ χειμώνα όσο περιμένουν την απόφαση του δικαστηρίου στο οποίο έχουν απευθυνθεί προκειμένου να ακυρώσουν την άδεια λειτουργίας εργοταξίου στην περιοχή. Το δικαστήριο έχει μέχρι σήμερα δύο φορές αναβάλει την έκδοση της απόφασής του.