Η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, αναφέρει ότι οι ηγέτες της Παρασκευής, σημειώνουν πως αποφασίστηκε να επαναρχίσουν αμέσως τις διαπραγματεύσεις. 

 
Προστίθεται ότι έδωσαν εντολή στους διαπραγματευτές τους να συνεχίσουν να συναντιούνται, προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος σε όλα τα ζητήματα που εκκρεμούν, ενώ οι ίδιοι θα συναντιούνται όταν απαιτείται. Σε ό,τι αφορά τη διάσκεψη στις 12 Ιανουαρίου, τα Ηνωμένα Εθνη αναφέρουν ότι θα συγκληθεί με την πρόσθετη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων και σε αυτή θα προσκληθούν όσα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη απαιτείται.
 
Σε δηλώσεις αμέσως μετά το δείπνο το οποίο παρέθεσε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό Εσπεν Μπάρθ Έιντε, διάρκειας τεσσάρων και πλέον ωρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι εντατικοποιείται ο διάλογος. Στόχος, τόνισε, είναι να καλυφθούν κενά και διαφωνίες που υπάρχουν και να γίνει διασταυρούμενη συζήτηση εφ' όλης της ύλης και επί των έξι κεφαλαίων, ώστε να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος και να οδηγηθεί η διαδικασία σε κάποιο τελικό στάδιο και κατ' ευχήν σε επιτυχία.
 
Οπως δήλωσε ο Ν. Αναστασιάδης, στις 9 Ιανουαρίου αρχίζει συνάντηση στη Γενεύη, στις 11 Ιανουαρίου θα παρουσιαστούν χάρτες επί του εδαφικού και στις 12 Ιανουαρίου θα συγκληθεί πολυμερής διάσκεψη. Στην εν λόγω διάσκεψη, όπως είπε, θα συμμετάσχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις «αλλά και όσα των εμπλεκόμενων μερών απαιτείται».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς, «και όπως διαπίστωσα, και της άλλης πλευράς, επιτέλους να δημιουργηθεί τέτοιο γόνιμο έδαφος, ώστε να οδηγηθούν οι δύο πλευρές σε επιτυχή κατάληξη».
 
Σχετικά με το πότε θα αποφασιστεί εάν η διάσκεψη θα είναι πολυμερής ή πενταμερής και ποιοι θα συμμετάσχουν, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι μιλά από μόνη της η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και οι δηλώσεις του.
 

«Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία» Τσίπρα-Αναστασιάδη 

 
Για αρκετό χρονικό διάστημα κράτησε η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το πρωί της Παρασκευής, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, Βίκτωρα Παπαδόπουλο.
 
Σύμφωνα ανάρτηση του Β. Παπαδόπουλου στο twitter, οι δύο ηγέτες είχαν «μακρά τηλεφωνική επικοινωνία».

 
Κατά το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ν. Αναστασιάδης θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα για περαιτέρω διαβουλεύσεις με την ελληνική ηγεσία, ενώ έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο για τις 8.30 το πρωί της προσεχούς Τετάρτης.
 

Διάγγελμα Αναστασιάδη το βράδυ της Παρασκευής

 
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ν. Αναστασιάδης θα απευθυνθεί στις 20:00 το βράδυ της Παρασκευής στον κυπριακό λαό με τηλεοπτικό του μήνυμα, ώστε να ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
 
Εξάλλου, όπως δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ο Ν. Αναστασιάδης, «μέχρι τις 9 Ιανουαρίου μεσολαβεί η εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ των διαπραγματευτών και των ηγετών, έτσι ώστε να καλύψουμε τα κενά, τα οποία υπάρχουν, διαφωνίες που υπάρχουν, (θα γίνει) συζήτηση εφ' όλης της ύλης και επί των έξι κεφαλαίων με διασταυρούμενη τη συζήτηση, έτσι ώστε να πετύχουμε περαιτέρω πρόοδο και να φτάσουμε επιτέλους κάποτε σε κάποιο τελικό στάδιο, που θα μας οδηγήσει είτε σε κατ' ευχήν επιτυχία, είτε, αν δεν υπάρχει το περιθώριο πια, να γνωρίζει ο καθένας την πορεία που θα ακολουθήσει».
 
Ένα θέλω να επαναλάβω, είπε ο Ν. Αναστασιάδης, τη δική μας αποφασιστικότητα και, «από ό,τι έχω διαπιστώσει, και της άλλης πλευράς, επιτέλους να δημιουργηθεί τέτοιο γόνιμο έδαφος έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε επιτυχή κατάληξη».
 
Σε ερώτηση τι θα γίνει εάν δεν κλείσουν τα ανοικτά θέματα, απάντησε ότι δεν θα οδηγηθούμε στην επιθυμητή λύση. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι από όσα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, υπάρχει μεγάλο περιθώριο να υπάρξει κατάληξη στη συντριπτική πλειονότητα των θεμάτων και συνεπώς κατά το τριήμερο στη Γενεύη να ολοκληρωθεί κατ' ευχήν προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.
 
Σημειώνεται Ειδικός Σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, βρίσκεται στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον  Νίκο Κοτζιά.

 
Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ενημερώνει σήμερα την ψευδοβουλή, ο Μουσταφά Ακιντζί. Πρόκειται για την αναβληθείσα στις 24 Νοεμβρίου συνεδρία της ολομέλειας της λεγόμενης βουλής, λόγω της ξαφνικής αδιαθεσίας του Τουρκοκύπριου ηγέτη.