του Μιχάλη Γιαννεσκή

Η «τέλεια θηλιά» και ο «τέλειος εχθρός»

 
Η ταινία αναφέρει τον κλοιό ως μέρος της πολιτικής «Στροφής προς την Ασία» (Pivot to Asia) που διαμορφώνει η κυβέρνηση Ομπάμα από το 2011.  Σχεδόν τα 2/3 του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ συμμετέχουν στον κλοιό που έχει σχηματιστεί γύρω από την Κίνα, σαν μια «τέλεια θηλιά». Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται επίσης στην τεράστια ναυτική και αεροπορική επιχείρηση Talisman Saber το 2013, που ήταν μια πρόβα αποκλεισμού των στρατηγικής σημασίας Στενών της Μαλάκκα μεταξύ Ινδονησίας και Μαλαισίας, μέσω των οποίων διέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των πετρελαιοφόρων και άλλων φορτηγών πλοίων με προορισμό την Κίνα.
 
Ο Πίλτζερ υποδεικνύει διάφορους άλλους λόγους για τους οποίους οι ΗΠΑ έχουν την Κίνα στο στόχαστρο τους. Οι ΗΠΑ ξοδεύουν τεράστια ποσά για τον στρατιωτικό εξοπλισμό τους. Με τέτοιες δαπάνες, αναφέρουν Αμερικανοί σχολιαστές στο ντοκιμαντέρ, «χρειαζόμαστε ένα εχθρό για [να δικαιολογήσουμε] όλα αυτά τα λεφτά, και η Κίνα αποτελεί τον τέλειο εχθρό», βασιζόμενοι στο μότο «εάν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο». Τέτοιες απόψεις κυριαρχούν ολοένα και περισσότερο στην Ουάσινγκτον παρατηρεί ο Πίλτζερ, και επιβεβαιώνονται έμμεσα από την πρόσφατη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ: «Πρέπει να ξανακάνουμε την Αμερική ισχυρή … και χρειαζόμαστε νίκες».

https://www.thepressproject.gr/photos/unspecified1480731465.jpg

Τα θύματα του στρατιωτικού επεκτατισμού των ΗΠΑ

 
Το ντοκιμαντέρ απεικονίζει επίσης δύο πολύ συγκινητικές πτυχές της ζωής των θυμάτων της στρατιωτικής εξάπλωσης των ΗΠΑ στην Ασία. Η πρώτη αφορά κυρίως το παρελθόν, τις δοκιμές πυρηνικών βομβών στα νησιά Μάρσαλ, όπου μια βόμβα αντίστοιχη με αυτή της Χιροσίμα εκρήγνυτο καθημερινά για 12 χρόνια. Η ταινία εξετάζει τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, τους οποίους οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν σαν πειραματόζωα στο μυστικό τους «Πρότζεκτ 4,1» που μελετούσε τις επιδράσεις της ραδιενέργειας. Η δεύτερη αφορά το παρόν: τις εντυπωσιακές, ειρηνικές, κινητοποιήσεις των κατοίκων των νησιών Οκινάουα της Ιαπωνίας και Ζεζού της Κορέας, που με θάρρος και επιμονή απαιτούν την απομάκρυνση των βάσεων των ΗΠΑ από τα νησιά τους.
 
Μετά την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ στο BFI (Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου) στο Λονδίνο την 1η Δεκεμβρίου, ο Τζον Πίλτζερ, απαντώντας σε ερώτηση του TPP, επιβεβαίωσε ότι η δημιουργία του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης αποτελεί προσπάθεια της Κίνας να εξουδετερώσει την «τέλεια θηλιά», εμπλέκοντας κράτη που βρίσκονται εκτός του κλοιού των ΗΠΑ.


 

Τζον Πίλτζερ: ένας ακούραστοςδημοσιογράφος και ακτιβιστής

 
«Ο επερχόμενος πόλεμος κατά της Κίνας» αποτελεί δουλειά 2 χρόνων από τον Πίλτζερ και την ομάδα του, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα, τις ΗΠΑ και τα νησιά Μάρσαλ για το γύρισμα της ταινίας. Είναι το 60ο ντοκιμαντέρ του Πίλτζερ, ο οποίος στο παρελθόν έχει λάβει πολλά βραβεία για τη δουλειά του (ανάμεσά τους ένα Emmy και ένα BAFTA), και ένα από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια έργα του (110 λεπτά).
 
Ο Τζον Πίλτζερ είναι ένας πολύ ενεργός δημοσιογράφος και ένας ακούραστος ακτιβιστής. Έχει γράψει 8 βιβλία, και 2 βιβλία έχουν γραφεί από άλλους για το δημοσιογραφικό έργο του. Έχει καλύψει επανειλημμένα ζωτικά θέματα στην Καμπότζη, στο Βιετνάμ, στην Βιρμανία, στο Τιμόρ και σε πολλές άλλες χώρες. Έχει υποστηρίξει διαχρονικά τους γηγενείς Αυστραλούς και η προτελευταία του ταινία «Ουτοπία» περιγράφει τις απάνθρωπες συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν. Υποστήριξε, μαζί με τον Κεν Λόουτς, τον Τζούλιαν Ασάντζ από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του στη Σουηδία.  Το ντοκιμαντέρ του «Ο πόλεμος που δεν βλέπετε», που εξετάζει το ρόλο των ΜΜΕ στον πόλεμο και πως αυτά έχουν γίνει βασικό μέρος της προπαγανδιστικής μηχανής των κρατών, προβλήθηκε στην Ελλάδα το 2011. Όλα τα προηγούμενα ντοκιμαντέρ του Τζον Πίλτζερ είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του.
 
«Ο επερχόμενος πόλεμος κατά της Κίνας» θα προβάλλεται σε κινηματογράφους στην Βρετανία από τις 5 Δεκεμβρίου και το πρώτο μέρος του θα προβληθεί από το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι ITV στις 6 Δεκεμβρίου. Οι παραγωγοί της ταινίας δήλωσαν στο TPP ότι η προβολή της στην Ελλάδα θα προγραμματιστεί σύντομα.