Στη συζήτηση τους αναφέρθηκαν κυρίως στο προσφυγικό, στη στάση της Άγκυρας, το Κυπριακό, καθώς και στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Ιταλίας και των εκλογών της Αυστρίας.
 
«Οι σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας είναι πλέον πολύ καλύτερες και νομίζω ότι και οι δύο πλευρές εργάστηκαν γι’ αυτό» τόνισε ο Φραντς Βάλτερ Στάινμαϊερ, λίγο πριν την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ότι «ήταν φορές στο παρελθόν που οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας δεν ήταν οι καλύτερες».
 
Δήλωσε, επίσης, ότι «έχω πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι η Ελλάδα δεν είναι σε εύκολη κατάσταση δεδομένου αφενός ότι αντιμετωπίζει οικονομική κρίση , δεύτερον ότι έχει να σηκώσει το βάρος για το προσφυγικό και τρίτον ότι έχει και το θέμα του Κυπριακού».
 

«Ανησυχητικό το αποτέλεσμα στην Ιταλία»


Αναφερόμενος στα εκλογικά αποτελέσματα σε Ιταλία και Αυστρία είπε ότι «μπορεί να χαιρόμαστε ότι οι ψηφοφόροι στην Αυστρία δεν εξέλεξαν τον υποψήφιο των λαϊκιστικών δυνάμεων, ωστόσο, παρακολουθούμε με ανησυχία το αποτέλεσμα στην Ιταλία.» Ενώ χαρακτήρισε την κρίση στην Ιταλία «κυβερνητική και όχι πολιτειακή» και πρόσθεσε: «δεν είναι θετικό το μήνυμα που εκπέμπεται σε μια δύσκολή εποχή για την ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό είμαι ευγνώμων που βρίσκομαι σε έναν εταίρο που έχει τις ίδιες αντιλήψεις με εμάς, είναι φιλικός προς την Ευρώπη(…) συμβάλλει και θα συμβάλει στη συνοχή της».

Από την πλευρά του, ο Α.Τσίπρας έχοντας ως αφορμή τα αποτελέσματα σε Ιταλία και Αυστρία τόνισε ότι «η μεγάλη απειλή είναι η άνοδος της άκρας δεξιάς και του αδιέξοδου λαϊκισμού των δυνάμεων αυτών» καθώς και ότι «μόνο με πολιτικές τιμωρίες και χωρίς πολιτικές κοινωνικές συνοχής η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά».
 

Τσίπρας: Κάναμε μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης


Αναφερόμενος στο κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας είπε ότι «ο Ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης και έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να στρέψει το βλέμμα της με αλληλεγγύη στο λαό και σε ό,τι αφορά την οικονομική και όσον αφορά την προσφυγική κρίση».
 
 Η  Ελλάδα όπως συμπλήρωσε, έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα τόσο από την οικονομική όσο και από την προσφυγική κρίση και ο ελληνικό λαός χει κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης.