Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι ασθενείς διεθνείς εξελίξεις στο εμπόριο και οι κίνδυνοι της παγκόσμιας οικονομίας, υπογραμμίζουν τη σημασία της ενίσχυσης των εσωτερικών πηγών ανάπτυξη. Γι' αυτό και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλούν τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν «συνετές δημοσιονομικές πολιτικές».
 
«Γερμανία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία θα πρέπει να αξιοποιήσουν το ευνοϊκό ισοζύγιο του προϋπολογισμού τους, προκειμένου να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση και την αναπτυξιακή τους δυναμική» επισήμανε μεταξύ άλλων, το Eurogroup.
 
Παράλληλα, χαιρέτισαν τα προσχέδια των προϋπολογισμών σε Γαλλία, Ιρλανδία, Λετονία, Μάλτα και Αυστρία, τα οποία – σε γενικές γραμμές – ευθυγραμμίζονται με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τους προϋπολογισμούς οκτώ κρατών.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι προϋπολογισμοί οκτώ του Βέλγιου, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Λιθουανίας, της Σλοβενίας, της Φινλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας βρίσκονται σε κίνδυνο. Ωστόσο, παρά τις συστάσεις, το Eurogroup απέδωσε τα εύσημα στις παραπάνω χώρες για τα επιπλέον μέτρα που έχουν δεσμευτεί να λάβουν, και ανέφερε ότι θα επανεξετάσει τη δημοσιονομική τους κατάσταση, τον Μάρτιο του 2017.
 
Σχετικά με την Κύπρο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έκαναν σαφές πως κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους που θέτει το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, εάν δεν λάβει πρόσθετα μέτρα. 

Διαβάστε ολόκληρο τα ανακοινωθέν του Eurogroup:

 

«Βλέπουν» υποχώρηση του ελλείμματος το 2017

 
Συνολικά, εκτιμάται ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα υποχωρήσει στο 1,5% του ΑΕΠ το 2017, έναντι 1,8% το 2016 και 6,3% το 2009. Όσον αφορά το χρέος, αναμένεται να περιοριστεί στο 90,6% του ΑΕΠ έναντι 91,6% το 2016 και 94,6% το 2014.
 
Σημειώνεται ότι η πρωινή συνεδρίαση του Eurogroup αφορούσε τα προσχέδια του προϋπολογισμού των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, εκτός της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε πρόγραμμα βοήθειας.
 
Σε δηλώσεις του, ο Γερούν Ντέισελμπλουμ επισήμανε ότι η δημοσιονομική κατάσταση των ευρωπαϊκών κρατών συνεχίζει να βελτιώνεται και εξήρε το γεγονός πως το επόμενο έτος, αναμένεται ανάπτυξη σ’ όλες τις χώρες. Αναφορικά με την Ιταλία, υπογράμμισε ότι παρά την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, είναι «δύσκολο» να ζητήσουμε επιπλέον δράσεις, δεδομένης της τρέχουσας πολιτικής αστάθειας.
 
«Είναι αδύνατο για την ιταλική κυβέρνηση να δεσμευτεί για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης» σημείωσε ενδεικτικά.