«Η απόφαση του χθεσινού Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αποτελεί μια σημαντική επιτυχία και ένα αποφασιστικό βήμα για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 

Κατά ΔΝΤ και Σόιμπλε

 
Ο Δ. Τζανακόπουλος έκανε ειδική αναφορά στις θετικές αποφάσεις της συνεδρίασης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση αποκρούει τις «παράλογες απαιτήσεις που τίθενται», ενώ έστειλε μήνυμα, ιδιαίτερα με αποδέκτη τον ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας αλλά και το ΔΝΤ, να παίξουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια και να σταματήσουν να επιμένουν στη συνέχιση μιας ακραίας πολιτικής λιτότητας.
 
«Το ΔΝΤ δεν μπορεί να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για νέα μέτρα και όχι τους Ευρωπαίους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
 
Σχετικά με το θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη συζήτηση για την ανάγκη συγκεκριμενοποίησης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, που φυσικά περιλαμβάνει και τη συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος.
 
Τόνισε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι πως τα πρωτογενή πλεονάσματα οφείλουν να μειωθούν, ώστε «να αποκτήσουμε δημοσιονομικό χώρο τόσο για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας όσο και την ελάφρυνση των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας».
 

Πρωτοβουλίες Τσίπρα για τα εργασιακά

 
Σημείωσε ότι «το ΔΝΤ οφείλει να κατανοήσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε σε καμιά περίπτωση την απαίτηση για μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος». Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για συνολική πολιτική συμφωνία χωρίς νέα μέτρα και ταυτόχρονα με αποκατάσταση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου για τις εργασιακές σχέσεις, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική του 4ου μνημονίου.
 
Συγκεκριμένα, κάλεσε στο εσωτερικό της χώρας να κατανοήσουν όλοι την κρισιμότητα των στιγμών και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχει επιλέξει μια μίζερη στάση. «Ήταν η ιδια η ΝΔ που μέχρι πρότινος χαρακτήριζε το χρέος βιώσιμο» είπε και την κατηγόρησε ότι είναι «σταθερά προσηλωμένη στη στρατηγική του 4ου μνημονίου».
 
Ακόμη, ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι μετά την απόφαση του περασμένου Μαΐου, σύμφωνα με την οποία οι πληρωμές για το χρέος δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ, χτες αποφασίστηκε και η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων ύψους 25% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 45 δισ. ευρώ. Έκανε ειδική αναφορά στη σημασία του μέτρου της μετατροπής των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά, ύψους 1,5%, «καθώς αυτή η εξέλιξη προστατεύει την ελληνική οικονομία σε μια περίοδο αυξημένης διεθνούς αβεβαιότητας που επηρεάζει αρνητικά τις διεθνείς αγορές χρήματος».
 
Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε: α) την πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για δέκα έτη και β) την παράλογη απαίτηση του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος και συγκεκριμένα για τα έτη 2019 και 2020. «Το περίεργο εδώ βεβαίως είναι ότι εκείνοι εκ των δανειστών μας που εμφανίζονται δημοσίως να διαφωνούν για το ύψος των πλεονασμάτων, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση βρίσκονταν σε απόλυτη ευθυγράμμιση σε ό,τι αφορά την λιτότητα», παρατήρησε.
 

Ανοικτή πρόσκληση σε Ερντογάν

 
«Η πρόσκληση για την ύπαρξη διμερούς συνάντησης είναι ανοικτή από μέρους της ελληνικής πλευράς» είπε ο  Δ. Τζανακόπουλος, στο ερώτημα εάν υπάρχουν επαφές σε διπλωματικό επίπεδο με την τουρκική πλευρά, ώστε να υπάρξει μια διμερής συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Τ. Ερντογάν πριν από την πολυμερή στις 12 Ιανουαρίου, και πρόσθεσε:
 
«Έχουμε επανειλημμένως δηλώσει βεβαίως ότι αυτή η διμερής συνάντηση έτσι ώστε να υπάρξει σύγκλιση και συνεννόηση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε μια επιτυχή πολυμερή συνάντηση μεταξύ όλων όσοι εμπλέκονται στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Χωρίς αυτή τη διμερή συνάντηση δεν θα είναι δυνατό να προχωρήσουμε με επιτυχία στο χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει ήδη καθοριστεί».