Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης, που θα ξεκινήσει, το απόγευμα τις Τρίτης, στην Ολομέλεια της Βουλής. 
 
Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών γενικών και ειδικών εισηγητών, τις επόμενες ημέρες, διαδοχικά θα λαμβάνουν τον λόγο βουλευτές όλων των κομμάτων, υπουργοί και οι πολιτικοί αρχηγοί, με τον πρωθυπουργό να κλείνει ουσιαστικά το προσεχές Σάββατο, την συζήτηση και να ακολουθεί ονομαστική ψηφοφορία η οποία έχει τον πολιτικό χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
  
 Ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ο δεύτερος προϋπολογισμός που καταρτίζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όπως αποτυπώνονται από την Εισηγητική Έκθεση του προϋπολογισμού, κύριοι στόχοι της Δημοσιονομικής Πολιτικής του έτους 2017 είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, ώστε να ολοκληρωθεί η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και να καταστεί δυνατή η έξοδός της από το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής το ταχύτερο δυνατό και ο δίκαιος επιμερισμός του κόστους προσαρμογής και η κοινωνικά δίκαιη κατανομή του οφέλους της ήδη δρομολογημένης ανάκαμψης.
  
 To υπουργείο Οικονομικών έχει δηλώσει ότι «για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η κυβέρνηση θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, στη σταδιακή αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας και στη βελτίωση στον τομέα των φορολογικών εσόδων».
  
Γενικοί εισηγητές έχουν οριστεί οι Χρήστος Μπγιάλας (ΣΥΡΙΖΑ), Κωνσταντίνος Χατζηδάκης (ΝΔ), Ηλίας Παναγιώταρο (Χρυσή Αυγή), Ιωάννης Κουτσούκος (Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), Νικόλαος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), Γεώργιος Αμυράς (Το Ποτάμι), Δημήτριος Καμμένος (Ανεξάρτητοι Έλληνες) και Γεώργιος Κατσιαντώνης (Ένωση Κεντρώων)