Σύμφωνα με πληροφορίες της “IL Messaggero”, το Eurogroup είναι διατεθειμένο να προσφέρει μια σχετική πίστωση χρόνου, «μέχρι να τύχουν ουσιαστικού σεβασμού οι δεσμεύσεις που προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Ωστόσο, η παραμονή του Ρέντσι στον πρωθυπουργικό θώκο μέχρι την Παρασκευή και την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2017, ίσως να αλλάξει τα δεδομένα και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δανειστές επιθυμούν να «μειώσουν» την έκπτωση χρόνου ως προς την εφαρμογή των μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, έπειτα από δυο συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, δέχθηκε να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το τέλος της εβδομάδας,  δηλαδή μέχρι να δοθεί από το κοινοβούλιο το οριστικό «πράσινο φως» στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017.

Οι μέχρι τώρα δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών δείχνουν ότι θα πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, αφού πρώτα αλλάξει το εκλογικό σύστημα, και ίσως σε αυτό να οφείλεται οι επιφυλάξεις των δανειστών. Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε την Δευτέρα πως «αν και από άλλους υπουργούς Οικονομικών ζητήθηκε να πάρουν επιπρόσθετα μέτρα όπου χρειάζονται, θα ήταν αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο και από τους Ιταλούς συνεργάτες μας».