Ή μάλλον ας το συζητήσουμε. «Η Εθνική Άμυνα, οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα στελέχη τους δεν αποτελούν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης» αναφέρει στο σχόλιο του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δεκτό. Αλλά όταν το μόνο πράγμα που σε διαχωρίζει από τους νεοναζί είναι η «πολιτική αντιπαράθεση» τότε τους τοποθετείς αυτόματα εντός του συνταγματικού τόξου. Τους αποδέχεσαι ως ένα κανονικό κόμμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, με συνταγματικές απόψεις και ρόλο στην άσκηση της πολιτικής. Νομιμοποιείς πολιτικά τις εγκληματικές επιθέσεις κατά πολιτικών αντιπάλων, τη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό, τους δίνεις ώθηση στην προώθηση της δήθεν εθνικοφροσύνης και της πατριδοκαπηλείας που αντιπροσωπεύουν .

Όταν, επίσης, προσφέρεις θεσμικό ρόλο στους χρυσαυγίτες, αναγνωρίζοντας τους ως επίσημους συνομιλητές σε εθνικά ζητήματα, πραγματοποιείς κάτι εξίσου επικίνδυνο. Η συγκεκριμένη οργάνωση, θυμίζουμε, είναι η «σπορά των ηττημένων του '45» σύμφωνα με τον αρχηγό της, Νίκο Μιχαλολιάκο, τότε που τα τάγματα ασφαλείας προστάτευαν την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. Είναι οι αμετανόητοι οπαδοί της χούντας, τότε που τα καθεστώτα Παπαδόπουλου και Ιωαννίδη οδήγησαν στην εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.

Θα μπορούσε να απαντήσει κανείς σε αυτό το σημείο, ότι η Χρυσή Αυγή είναι κόμμα του ελληνικού Κοινοβουλίου (μια φράση που πάντα προκαλεί ντροπή) και πρέπει να γίνεται δεκτή σε επιτροπές και τέτοιες αντιπροσωπευτικές επισκέψεις. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπήρχε καμία θεσμική αναγκαιότητα να παρευρίσκεται στην επίσκεψη Καμμένου – Βίτσα και άλλων κυβερνητικών βουλευτών. Η παρουσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν ήταν υποχρεωτική, άλλωστε αυτό φάνηκε από την απουσία ΝΔ-ΚΚΕ-ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού και Ένωσης Κεντρώων. Αφού το αίτημα Καμμένου να συνεδριάσει η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής στο Καστελόριζο δεν έγινε δεκτό, θα ήταν πολύ εύκολο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, είτε να ακυρώσουν την επίσκεψη, είτε να διατρανώσουν την αντίθεση τους στην ταυτόχρονη παρουσία της Χ.Α. στις εκδηλώσεις. Η προσπάθεια αποκλεισμού από τις κοινές φωτογραφίες, μάλλον δεν αρκεί.

Το γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν έβγαλε «ούτε κιχ» επειδή στο Καστελόριζο πήγαν ο Καμμένος, ο Βίτσας και ο Κασιδιάρης μόνο ως αστείο θα μπορούσε να το λάβει κανείς. Αλλά η πολιτική και θεσμική αναγνώριση της Χρυσής Αυγής δεν είναι αστείο. Είναι σφάλμα σοβαρό κι επικίνδυνο.