Ο Λαφαζάνης ανέφερε συγκεκριμένα ότι «στο Eurogroup αποφασίστηκε ένα τέταρτο μνημόνιο. Ένα τέταρτο μνημόνιο το οποίο θα προστεθεί στη δεύτερη αξιολόγηση με το νέο έτος . Κι από το 2018 που θα ολοκληρωθεί το μνημόνιο θα έχουμε ένα νέο πακέτο μέτρων προκειμένου να προσεγγίζουμε τα πλεονάσματα που συνομολόγησε η κυβέρνηση, της τάξεως του 3,5%.

Όσον αφορά το πακέτο των νέων μέτρων, απάντησε ότι «το ΔΝΤ υπολογίζει τα νέα μέτρα στα 4 δις ευρώ, ένα νέο πακέτο που θα πλήξει και θα καταστρέψει ολοκληρωτικά πλέον την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν αποδεχόμαστε αυτά τα πλεονάσματα αλλά τα συνομολόγησε στο Eurogroup». Υποστήριξε ότι «πρόκειται για μία πολύ τραγική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία η οποία υποτίθεται ότι γίνεται για την απομείωση του χρέους. Η υποτιθέμενη ελάφρυνση του χρέους είναι άλλος ένας εμπαιγμός του ελληνικού λαού και είναι ντροπή να το λένε.

«Το χρέος δεν μειώνεται ούτε κατά ένα ευρώ»

Μιλώντας για τις αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε. τόνισε ότι «το χρέος ούτε κατά ένα ευρώ δεν μειώνεται. Αντίθετα θα έλεγα ότι θα επιβαρυνθούμε με τους τόκους της ρύθμισης που έγινε. Και αν θα υπάρξει μία υποθετική μείωση τόκων, όχι «κούρεμα», θα είναι από το 2040 έως το 2060, και τότε την υπολογίζουν στο 15% του ΑΕΠ. Για εκεί προγραμματίζουν οι άθλιοι το δικό μας υποδουλωμένο μέλλον. Κι αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε θα είμαστε υπό μνημονιακή μπότα».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν διαπραγματεύεται, όπως και οι προηγούμενες. Εκτελεί εντολές. Μιλάμε για κυβερνήσεις – μαριονέτες, με υπουργούς – μαριονέτες, οι οποίες αυτό που κάνουν είναι να διαχειρίζονται υπαλληλικά αυτά που τους επιβάλλει η τρόικα, οι υπάλληλοι δηλαδή των κηδεμόνων. Υπάρχει η αίσθηση της διαπραγμάτευσης, που δίνουν οι κυβερνήσεις για εσωτερική κατανάλωση. Διαπραγματευόμαστε και στο τέλος κερδίζει η Γερμανία, ή η τρόικα»

«Αν ο Τσίπρας έφερνε τη συμφωνία του Φεβρουαρίου στη Βουλή θα έπεφτε»

Απαντώντας στα ερωτήματα σχετικά με το γιατί παρέμεινε στην κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο κ.Λαφαζάνης ανέφερε ότι «αμφιταλαντεύτηκα για το αν θα πρέπει να συμμετάσχω στην κυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι στο ζήτημα της παραμονής ή όχι στο ευρώ υπήρχαν εσωτερικές αντιπαραθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, από την περίοδο του Συνασπισμού.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου 2015, υποστηρίζοντας ότι «αν ερχόταν στη Βουλή, η κυβέρνηση θα έπεφτε. Η κυβέρνηση όμως απέφυγε να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, την παρέκαμψε. Ο Τσίπρας ήξερε πλήρως την αντίδραση του αν πήγαινε στην κατεύθυνση των μνημονίων. Η συμφωνία πέρασε με 6 ψήφους διαφορά στην Κεντρική Επιτροπή, εμείς τότε είχα βγάλει και δημόσια ανακοίνωση. Οπότε ήξερε ότι αν ερχόταν στη Βουλή η συμφωνία, η κυβέρνηση θα έχανε δεκάδες βουλευτές και θα έπεφτε»

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης επέρριψε ευθύνες και στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη. «Ο Βαρουφάκης έχει πολιτικές ευθύνες για τη συμφωνία του Φεβρουαρίου και συνολικά για τη διαπραγμάτευση. Μετά μου έκανε αρνητική εντύπωση ότι αφού «έσωσε» την Ελλάδα από το Grexit, πήγε να σώσει και τη Βρετανία από το Brexit.

«Η Ελλάδα έχει τις προοπτικές για έξοδο από το ευρώ»

Σχετικά με το αν υπάρχει εναλλακτική λύση, απάντησε ότι «δεν είχε καταθέσει μόνο ο Λαπαβίτσας σχέδιο, αλλά και άλλοι οικονομολόγοι. Εμείς είχαμε ανοίξει το ζήτημα με αυτά που έπρεπε να γίνουν». Πρόσθεσε ότι η έξοδος από τα μνημόνια προϋποθέτει έξω από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα δεν είναι μυστηριακή, μπορεί να γίνει και υπάρχουν οι προοπτικές, παρά τις πρόσκαιρες δυσκολίες. Αυτην τη μετάβαση την είχα εξηγήσει και πολιτικά και τεχνικά. Εμφανιζόταν όμως σαν βουνό. Η πρόταση υπήρχε και έκαναν ότι δεν υπάρχει. Υπήρχαν και υπάρχουν ερωτήματα όπως για παράδειγμα τη σταθερή η όχι ισοτιμία του νέου νομίσματος, που όμως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε καθώς θα συμβαίνουν, καθώς οι λύσεις υπάρχουν».

«Οι πολιτικοί αρχηγοί συνωμότησαν μετά το δημοψήφισμα, έγιναν πραξικοπηματίες»

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επέρριψε σοβαρές «ποινικές και πολιτικές» ευθύνες στους πολιτικούς αρχηγούς που ακύρωσαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουλίου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μία μετάλλαξη, έγινε νεομνημονιακός, συνθηκολόγησε ταπεινωτικά, ξεπούλησε τη λαϊκή εντολή κι ετυμηγορία, υπέγραψε μνημόνιο ενώ δεν είχε καμία εξουσιοδότηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εξουσιοδότηση από τον Γενάρη να υπογράψει μνημόνιο και η εξουσιοδότηση αυτή ανανεώθηκε συντριπτικά μετά το δημοψήφισμα του Ιούλη και πήγε και την αναίρεση. Όχι με εκλογές, λάθος λένε ότι πήγε σε εκλογές. Υπέγραψε, ξεπούλησε τον λαό που τον υποστήριξε, που κατέβηκε στο Σύνταγμα σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση.

Συνέχισε λέγοντας ότι «συνωμότησαν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων. Αυτοί οι κύριοι είναι συνωμότες, πραξικοπηματίες κυριολεκτικά, με όλη τη σημασία της λέξης. Την Κυριακή είχαμε το αποτέλεσμα, τη Δευτέρα το πρωί όλοι οι αρχηγοί  μαζευτήκανε για να συσκεφτούν πώς θα αναιρέσουν τη λαϊκή βούληση. Αυτοί δεν έχουν μόνο πολιτική ευθύνη αλλά και ποινική.»

Απαντώντας στην άποψη ότι τελικά ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκλογές σχολίασε ότι «ο Τσίπρας πρώτα συνθηκολόγησε και μετά πήγε σε εκλογές, φέρνοντας τον ελληνικό λαό προ τετελεσμένου, Ακόμα ο κόσμος δεν είχε καταλάβει, δεν είχε πιστέψει ότι ο Τσίπρας τον πρόδωσε. Εμείς καταψηφίσαμε το μνημόνιο, η κυβέρνηση ουσιαστικά έπεσε, οπότε ο Τσίπρας έπρεπε να πάει τότε σε εκλογές, με το μνημόνιο μη ψηφισμένο από τη Βουλή. Αλλά τα μνημονιακά συνεταιράκια έσπευσαν να στηρίξουν την κυβέρνηση. Αλλά τώρα αυτοί, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ τώρα παριστάνουν τη αντιπολίτευση, σε αυτό που αυτοί ψήφισαν»

Δυστύχημα ότι η Αριστερά ουδέποτε εξέφρασε τον ευρωσκεπτικισμό

«Το δυστύχημα είναι ότι ουδέποτε η Αριστερά επιχείρησε να εκφράσει τον ευρωσκεπτικισμό. Η Αριστερά μπήκε στον ευρωπαϊκό στίβο με ένα μειονέκτημα κι ένα δόγμα. Το δόγμα ήταν ότι η Ευρώπη είναι ο διεθνισμός, είναι το μέλλον. Είναι το μεγάλο πεδίο στο οποίο πρέπει να επενδύσουμε με τις ιδέες, τους αγώνες και τις αξίες μας» ανέφερε ο επικεφαλής της ΛΑΕ σχολιάζοντας το γιατί η άκρα δεξιά έχει πάρει τα ηνία στην αμφισβήτηση του ευρώ και της Ε.Ε.

Εκτίμησε ότι «όλα αυτά αποδείχτηκαν ένας μύθος και θεωρητικός βάλτος.Η Αριστερά ήταν αιχμάλωτη της ευρωπληξίας της σχεδόν σε όλες της χώρες. Η Ελλάδα ήταν η εξαίρεση». Αναφερόμενος στην Ιταλία λόγω του δημοψηφίσματος της Κυριακής τόνισε ότι «στην Ιταλία για παράδειγμα το ευρωπαϊκό δόγμα ήταν ευαγγέλιο. Η Αριστερά πρωτοστατούσε σε αυτό το δόγμα. Το ιταλικό κομμουνιστικό κόμμα είχε σημαία του τον ευρωπαϊσμό. Κι αν δείτε τα αποτελέσματα, οι δύο περιοχές στην Ιταλία που ψήφισαν «Ναι» είναι κατά παράδοση αριστερές.»

Εκτίμησε τέλος ότι «η Αριστερά είχε μια αδυναμία με την Ευρώπη και αυτό το πληρώνει τώρα. Δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε μία νέα κατάσταση όπου το ευρωπαϊκό δόγμα συντρίβεται, όπου οι λαοί το απεχθάνονται. Προσπαθεί τώρα να αναψιλαφίσει τα πράγματα, να πάει σπασμωδικά σε μία νέα κατεύθυνση αλλά δυστυχώς έχει πολλά βαρίδια. Το κάνει επιθετικά και κομπλεξικά κάτι που δεν την αφήνει να πάρει την ηγεσία στα χέρια της»